Здравље Издвајамо

ИСТИНА О КОЈОЈ СЕ МАЛО ПРИЧА: Ево које воће и поврће може да вам уништи тело

Неке од ових намирница имају превише шећера, док су друге пуне пестицида и генетски модификоване

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када говоримо о воћу и поврћу, знамо да постоји много више користи него штете. Међутим, ретко шта је 100% савршено, а воће и поврће није ништа другачије.

Док је препоручљив унос здраве, целе хране, постоји одређена храна коју не треба превише уносити.

Не предлажемо вам да у потпуности прецртате ово воће и поврће са листе намирница које уносите, али обратите пажњу да не претерате када га једете, јер би то могло да проузрокује штету у телу, јер садрже сувише шећера!

Ананас
Верујемо да вам је на уму опуштајућа хавајска музика на памети када год узимате ову слатку воћку. Њена слаткоћа се лако може приписати њеном садржају шећера – једна шоља ананаса садржи невероватних 16,2 грама шећера. С обзиром на то да је ананас доступан током читаве године, тешко га је заобићи. Међутим, добра страна је што је ананас зрео само неколико месеци годишње.

Вишње
Оне могу бити савршен додатак вашем коктелу, али вам препоручујемо да их не једете превише. Док је кесица вишања заиста сјајна подневна ужина, имајте на уму да је њихова природа која изазива зависност у нама ту из једноставног разлога – да нам каже да не претерујемо. У само једној шољи вишања (из којих чак нису ни извађене коштице) можете наћи чак 13 грама шећера који сигурно не желите да унесете у организам.

Нар
Наћи најбољи начин да се отвори нар је већ довољно тешко, тако да када вам то пође за руком, сигурни смо да желите да у потпуности уживате у овом рајском воћу. Међутим, да ли сте знали да ова чудесна воћка садржи 39 грама шећера? Верујемо да ћете идући пут добро размислити када се будете нашли пред одељком са воћем и поврћем где се налази нар.

Манго
Чест састојак у смутијима, суши ролницама и гвакамола сосу (и бројним другим стварима које желите да једете), ово сочно воће је тешко избећи. Манго је пун слатке смесе и не чуди да има чак 46 грама шећера, што га чини савршеним додатком у многим преукусним јелима, али штетним за ваш организам уколико претерујете.

Смокве
Свеже смокве су пуне влакана и могу вам помоћи да снизите крвни притисак, али нажалост, садрже и велику количину шећера. Око 100 грама сирових смокава (илити једна шоља) садржи просечно 16 грама шећера.

Банане
Одлична замена за енергетску чоколадицу пре тренинга. Пуне калијума и лако сварљиве, одлична су ужина пре било каквог тренинга. Међутим, треба имати меру, с обзиром на то да се у једној средњој банани налази 14 грама шећера.

Грожђе
Једна шоља грожђа садржи невероватних 15 грама шећера, али са друге стране, ово воће помаже у смањењу ризика од дијабетеса, снижава крвни притисак и спречава срчана обољења.

Кукуруз
Претпоставља се да је кукуруз биљка која је највише до сада била подвргнута генетској модификацији, због чега га треба избегавати. Проблем са оваквом ГМО храном јесте то што се нови гени додају кукурузу, које наше тело касније не може да препозна што често доводи до тога да је наше тело подложније хормоналним променама, осетљивости и променама у дигестивном тракту. Стога, гледајте да избегавате кукуруз као и све производе настале од њега.

Кромпир
Верујемо да сте били сигурни да ће се и кромпир наћи на листи воћа и поврћа којег се највише треба пазити. Иако нам је кромпир изузетно потребан у сваком облику, ово скробасто поврће није најцењеније уколико желите здраву храну. Можете наћи чак 60 грама угљених хидрата у само једном кромпиру, тако да припазите када и у којој количини једете кромпир.

Чери парадајз
Чери парадајз је одлична ужина, а ликопен који је састојак овог парадајза је познат по томе што штити од рака и остеопорозе. Међутим, парадајз може да повећа запаљење у вашем телу, нарочито зглобовима. Добра идеја за свакога са артритисом или проблемима у зглобовима јесте да ограниче унос парадајза. Чери парадајз је на црној листи и због тога што садржи обично највећи број остатака пестицида у себи.

Извор:кодрен.цом