Издвајамо Свет

ПОВРАТАК КАРЛЕ ДЕЛ ПОНТЕ: Бивша тужитељка трибунала у Хагу ДОБИЛА НОВИ ЗАДАТАК

Обе стране у битки за Алеп починиле су ратне злочине, укључујући авионе сиријске владе који су „намерно“ бомбардовали хуманитарни конвој, убили 14 хуманитарних радника и зауставили хуманитарне операције, објавили су истражитељи УН и најавили да ће попис ратних злочинаца предати тужитељском тиму УН-а

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сиријске и руске снаге изводиле су свакодневне ваздушне нападе на источни Алеп у рукама побуњеника од јула до пада града 22. децембра при чему су убијене стотине људи и разорене болнице, наводи се у извештају.

Истражитељи планирају да предају попис ратних злочинаца у сиријском рату телу Уједињених нација у Женеви, рекао је председајући Пауло Пинхеиро, пише Вечерњи.

Бивша хашка тужитељка Карла дел Понте, некад главна тужитељка за ратне злочине почињене у Југославији, поручила је да су „потпуно отворени за преговоре и да ће предати попис злочинаца“.

У нападима на густо насељена подручја често су бацане касетне бомбе, што се може сматрати ратним злочином почињеним неселективним нападима.

Међутим, истражитељи не могу да кажу да ли су обе, и сиријска и руска страна, користиле то касетно наоружање у нападу на Алеп или само једна страна. Међу ратним злочинима које истражују ни један нису приписали руским снагама.

Извештај истраге УН-ове комисије, објављено док се настављају сиријски мировни преговори у Женеви, покривају раздобље између јула и децембра и темељи се на 291 разговору са жртвама и сведоцима као и анализама форензичких доказа и сателитским снимцима.

Сиријски хеликоптери бацали су бомбе хлора „током 2016.“ на Алеп које су узроковале стотине цивилних жртава, наводи се у извештају. Најмање 5000 војника провладиних снага такође остало је у окружењу у источном Алепу у тактици „предај се или умри од глади“.

Опозиционе снаге гранатирале су западни Алеп под контролом владиних снага, и убиле и раниле десетине људи, стоји у извештају. Они су онемогућавали цивилима да напусте источни Алеп те их користили као „људски штит“ и нападали курдско подручје Шеик Максуд, што су ратни злочини.

Коалиција под водством САД-а није извела ни једну офензивну зрачну мисију над Алепом у другој половици године. Истражитељи УН-а дат ће попис ратних злочинаца у сиријскоме рату, УН-ову тијелу у Женеви с тужитељским овластима, рекао је предсједајући Пауло Пинхеиро у среду.

Извор:Вечерњи лист