Издвајамо Регион

ШТА КРИЈЕ КОЛИНДА? Путни налози у САД државна тајна, а одласци на факултет приватна ствар

Загребачки Факултет политичких наука одбио је Поверништву за одлучивање о сукобу интереса, које води Далија Орешковић, да достави тражене податке о докторским студијама председнице Хрватске Колинде Грабар-Китаровић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Повереништво је према представци, која им је стигла још 2015. године, од факултета прошле године затражило податке о томе с ког су рачуна плаћене докторске студије председнице Хрватске, као и податке о томе извршава ли председница прописане студентске обавезе на факултету.

С факултета је одговорено како је Грабар-Китаровић испунила све прописане услове за упис трећег семестра те да је уредно подмирила све финанцијске обавезе. Ипак, нису желели да открију с ког је рачуна уплата стигла, нити када и колико често долази на предавања. Одговор на те детаље ускратили су позивајући се на аутономију Универзитета, као и на Закон о заштити тајности података и на Закон о заштити личних података.
Колинди, пак није нимало драго то што се Повереништво распитивало о њеном студирању.

„Морам рећи да сам се јако забринула кад сам чула да су се распитивали на факултету. Наравно, ако постоји основана сумња да неко други плаћа студије, то је друга ствар. Али да се нетко распитује похађам ли ја предавања, шта радим, какве оцене добивам… Имам право на приватност као и сватко други у Хрватској и драго ми је да се факултет тако поставио. То је, уосталом, ствар између факултета и мене, ако не долазим на предавања, ако не полажем испите, нећу добити свој докторат“, каже Колинда.

Са друге стране из невладине организације ГОНГ одговарају да је тумачење закона у надлежности Повереништва.

„За почетак, проблематично је да представници факултета себи дају за право да тумаче Закон и процењују постоји ли правни основ да Повереништво тражи информације од факултета“, сматра Дује Пркут из ГОНГ-а.

Када је реч о њеном путу у САД, председница Хрватске каже како оно није проглашено државном тајном.

„Ма не, пут није проглашен државном тајном. Реч је, заправо, о захтеву да доставимо путне налоге. Службе су одлучиле да су то класификовани документи и у то се нећу мешати. Међутим, пут сам по себи није никаква тајна. Ми смо га, уосталом, најавили пре него што смо отишли“, изјавила је Колинда.

Како хрватска јавност још увек, иако је путовање било у јануару, није добила комплетан одговор на питања око разлога, садржаја и резултата боравка председнице у САД-у, у ГОНГ-у тумаче да њена канцеларија није смела да ускрати податке уз објашњење Саветничког већа председнице како се ради о државној тајни.

Извор:Слободна Далмација