Занимљивости

Срби верују да је данашњи дан баксузнији од петка 13. и зато ни случајно не радите једну ствар!

Foto: pixabay.com

Преостаје да обратите пажњу и избегавате малерозне ситуације и тренутке.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У српском народу дуго се већ верује да је петак 13. најбаксузнији дан у години када треба да се пазимо малера и разних несрећа. Ипак, постоји још један гори дан од “црног петка”, а то је Девети торник који пада на девети уторак од православног Божића.

Поред бројних веровања која се везују баш за овај дан, а о којима опширније можете прочитати ОВДЕ, верује се и да данас не би требало ићи на посао.

Наиме, дан је, веровали су наши стари, толико “мрачан” и “баксузан”, да не би требало уопште излазити из куће без преке потребе. Зато, ако сте у могућности да буквално не пипате ниједан кућни посао, нити одете да радите, искористите то. Лезите, опустите се, уживајте у филмовима и серијама и сачекајте да прођу “зли духови”.

Ово је, наравно, било много изводљивије у прошлости, када се радило искључиво на њиви и у кући, па је могло да се ескивира са свим обавезама на један дан. Данас је то веома тешко. Замислите само, шта би помислио ваш послодавац када бисте му рекли “данас не долазим на посао, народно веровање тако каже”?!

 

Извор: Telegraf.rs

Фото: Pixabay.com