Издвајамо Србија

СРБИЈА ЛАНСИРАНА У ВОЈНИ ВРХ: Путин даје Србима моћни РАКЕТНИ СИСТЕМ С-300?!

Ракетни систем С-300 главна тема најављеног сусрета Путина са српским премијером Вучићем..

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски председник Путин спреман је да Србији испоручи моћни ракетни систем С-300 на основу посебног међудржавног уговора о лизингу.

Овај аранжман биће, како санајемо, главна тема најављеног сусрета руског лидера са српским премијером Вучићем.

Према оовм предлогу, који је у преговорима два министарства одбране у оптицају још од јесени 2016. године, ракетни систем С-300 остао би у власништву Русије, а био би на употреби војсци Србије, за шта би наша држава плаћала одређену накнаду.

Сличан договор Руси су већ склопили са Индијом, којој су пре неколико година на лизинг испоручили подморнице.

Испорука већ спремна

Према речима нашег саговорника, овај предлог је већ наишао на одобравање руских званичника, пре свих министра одбране Сергеја Шојгуа.

– Постоји озбиљна могућност да С-300 добијемо на лизинг. То би значило да је ракетни систем у руском власништву а да је практично на употреби у српском Министарству одбране. Ова идеја се већ при првом представљању средином августа прошле године јако свидела руском министру одбране.Он је тада рекао да је то интересантан предлог и наложио да се изради сва потребна документација – преноси наш извор.

Сам Вучић прексиноћ је потврдио да ће се срести са руским лидером.

– Ускоро ћу се срести са Путином. Биће то највероватније пре избора. Досад смо се срелиу девет пута, више него сви други српски лидери заједно…Нашом доследном и принципјелном политиком показали смо да смо на европском путу а истовремено смо једина држава која није увела санкције Русији – рекао је Вучић у недељу увече на РТС, у емисији “Представљање председничких кандидата”.

Важна репутација

Братислав Гашић, бивши министар одбране за време чијег мандата је склопљен војнотехнички споразум са Русијом, каже да је ово добар посао за Србију.

– Реч је о наоружању које би Србију сврстало у сам војни врх. Ако се ово оствари, уз шест авиона “миг29” који ће нам ускоро бити испоручени, наша држава ће свакако стећи неупоредиво бољи статус и репутацију као фактор стабилности на Балкану – закључује Гашић.

Извор:Информер.рс/СрбијаДанас.цом