Издвајамо Свет

АТОМСКИ РАТ ПО СВАКУ ЦЕНУ: Ким не може да порази Трампа али може да уради ово

Када тоталитaрна држава каже да је спремна да потопи амерички носач авиона, стручњаци се питају да ли САД желе себи да приуште ту борбу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сада када имамо моћну нуклеарну енергију у својим рукама како бисмо се заштитили од нуклеарне претње САД, ми ћемо им одговорити, без имало оклевања и извојеваћемо победу у финалној бици са Америком – поруке су из Северне Кореје.

Ово је само једна од претњи Министарства унутрашњих послова Северне Кореје након раста тензија око ракетног тестирања и нуклеарног програма те земље. У недељу су новине тамошње валадајуће партије саопштиле да је Северна Кореја борбено спремна да потопи амерички носач авиона „само једним нападом“.

Нуклеарно усијање

Мало је вероватно да ће се севернокрејски диктатор Ким Џонг Ун повити пред међународним притиском када је у питању његов нуклеарни програм.

Трамп је заузео оштар став, претећи „прикладним одговором“ Северној Кореји уколико Кина није способна да обузда свог савезника. Његово наређење да се „мајком свих бомби“ уништи систем пећина који користи ИСИС у Авганистану, као и ракетни напад на базу у Сирији, виђени су као знаци упозорења за Пјонгјанг, пише Индепендент.

Напади су покренули питање о томе да ли ће председник САД бити спреман да предузме исте кораке у Северној Кореји и ризикује нуклеарни рат.

Ризик од сејања смрти

Дејвид Максвел, пензионисани пуковних специјалних снага САД, који је био у Кореји и Јапану, рекао је да је америчка војска развила много разорнију бомбу МОП (Массиве Орднанце Пенетратор), имајући на уму севернокорејске подземне тунеле и путеве које су годинама утврђивали. Ипак, он је упозорио да ће Северна Кореја, уколико се осети угрожено, покренути нуклеарни напад.

– Они неће добити рат против САД и Јужне Кореје, али можда верују да је рат њихова једина опција – рекао је Максвел, некадашњи пуковник а сада сарадник директора Центра за безбедносне студије на Џорџтаун универзитету.

Доктор Џон Нилсон Рајт, истраживач Краљевског института за међународне односе у Британији, сматра да је вероватноћа да САД војно интервенишу против Северне Кореје веома ниска.

– Ризик од великог броја жртава у Јужној Кореји је аргумент против војне интервенције. Вашингтон не може да ризикује отуђење Сеула и Токија, а Трамп је више заинтересован за реторичке провокације него за посвећеност војној акцији – навео је Рајт.

Трампов притисак на Кину

Трамп је назвао Кину у прошли петак „економском линијом живота Северне Кореје“ после диксусије са Си Ђинпингом, председником Кине.

– Ако жели да реше проблеме са Северном Корејом, Кина ће га решити. Иако то уопште није лако – додао је председник Трамп.

Мајк Пенс, амерички потпредседник, изјавио је да ће амерички носач авиона „Карл Винсон“ стићи у Јапанско море за неколико дана, што је протумачено као демонстрација силе и одлучности САД да посвете ресурсе, особље и присуство у том региону.

Извор:Блиц/Т.Ч.