Занимљивости Издвајамо

БОЖЈА ПРАВДА НИKОГА НЕ ЗАОБИЛАЗИ: Поштујте и слушајте своје родитеље да вас не би задесила оваква судбина

Pixabay.com

Ово је је прича о легенди која се једном давно збила у Цариграду и говори шта поштовање родитеља доноси сваком детету изашто треба поштовати и слушати савете својих родитеља.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

За време Теодосија Великог у Цариграду је живео један човек који је био богат и имао је сина јединца који се зваше Теофил. Овај богати човек у старости је скроз осиромашио и једног дана рече свом сину овако: “Хајде да ми тебе продамо и од тога новца да себе прехранимо, тако ћеш и ти остати жив, а и ми” И деси се то и продаде Теофила једном спахији.

Отац му је при томе дао један савет, да када год пролази поред цркве и ако је служи литургија да уђе унутра и одслуша до краја, чак иако има неког битног посла. Спахија је јако заволео младића јер је био племенит и вредан и гледао га је као свога и јео је са њима за време ручка.

Једнога дана деси се то да је господин са Теофилом као својим слугом отишао у царску палату али је заборавио протокол (књигу) и посла Теофила да што брже оде кући и донесе му је. Теофил похита брзо кући и када је дошао затекао је господареву жену у прељуби са једним служитељем.

Младић се није обазирао на њих већ је по господаревој жеље хтео што пре да му однесе књигу. Међутим господарева жена се уплашила да је овај неће издати господару и смисли лаж, да ју је Теофил хтео силовати и да овај други није наишао могло је свашта да буде, и ако његова глава не буде сутра одсечена да ће она да оде од њега са својим миразом.

Kада је то чуо господар се јако наљути на Теофила и обећа жени да ће испунити њен захтев. Послао је судији поруку да ће сутра с писмом послати једног младића и да се њему одсеће глава запечати у платно и да му се потом пошаље. Судија му одговори да то не може да учини без сведока. Међутим господар рече да је тај слуга хтео да му обечасти жену и потом судија приста на његов захтев.

Сутрадан господар посла Теофила са писмом судији, и у путу он опази да је у току литургија и уђе у Цркву да одслуша богослужење до краја. Жена господара је била јако нестрпљива и посла љубавника судији да узме Теофилову главу ако је све готово. И тако судија не знајући ко је тај, одсече његову, зави у платно и запечати.

Kада се литургија завршила Теофил оде судији и овај му даде главу и рече да је однесе господару, Теофил не знајући шта носи пође кући. Kада га господар и жена видеше жива обоје се зачудише, госпођа обамре од чуда. Kада су га питали шта се десило он им рече.

Тако су и господин и његова госпођа спознали истину и суд Божји, и заволеше Теофила још више због његове доброте и чистоте душе и тако га спахија посини!

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Opanak.rs