Здравље Издвајамо

ЛЕКАРИ ПРИЗНАЛИ: Овај напитак лечи депресију боље од свих фармацеутских лекова(РЕЦЕПТ)

За разлику од лекова, овај напитак не изазива никакве нус појаве

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Куркума доноси пуно добробити за цели организам. Богата је природним супстанцама које делују протуупално, успоравају раст канцерогених ћелија и снижавају холестерол.

Попис лековитих добробити куркуме заиста су фасцинантни. Само нека од најчешће спомињаних лековитих својстава куркуме су снажна помоћ у лечењу:

рака коже

Алцхајмерове болести

артритиса и реуме

болести жучи

болова у желуцу

пробавних тегоба

жгаравице.

Можда је најзанимљивије својство овог напитка то што он делује и као снажан природни лек против депресије. Док Прозак и други фармацеутски лекови узрокују озбиљне нуспојаве, укључујући отежано дисање, крварење у желуцу и мисли о самоубиству, лимунада с куркумом је потпуно природна и нешкодљива.

Лечење депресије куркумом

Постоје разни синтетички лекови који се користе за ублажавање депресије. Природна средства могу бити исто тако делотворна, али за разлику од комерцијалних немају штетно деловање на здравље. Тако је недавно истраживање открило да куркумин (активни састојак у куркуми) има исто деловање као флуоксетин (генерички спој који се налази у леку Прозаку).

За разлику од флуоксетина, куркумин нема штетних деловања. Један од аутора ове студије, доктор Аја Гоел с америчког универзитета у Бајлору, објаснио је деловање куркумина на депресију.

То је нова и изненађујуће добра лековита примена куркуме. Људи који пате од депресије имају виши ниво упалних процеса у мозгу. Такође, имају и слабије развијену неурогенезу, процес којим се неурони обнављају, што значи да се код њих ствара мањи број нових можданих ћелија него код људи који немају историју депресије. Куркумин је ту од изузетне помоћи зато што је моћан протуупални агенс и снажан стимулатор неурогенезе.

Рецепт: Лимунада с куркумом

Лимунаду с куркумом могуће је припремити у разним варијантама. Одабрали смо за вас најједноставнији и најбржи рецепт, а ви га можете надопунити према властитом укусу црвеном наранџом, грејпом или другим састојцима.

Састојци за 4 чаше:

4 шољице хладне воде; 2 супене кашике куркуме у праху; 4 супене кашике јаворовог сирупа или меда; 1 лимун или лимета; 1 наранџа (по жељи); 1 прстохват црног бибера.

Припрема:

Све састојке ставите у посуду и добро измешајте. Сервирајте с кришкама лимуна из органског узгоја.

Добробити: Осим што лечи депресију, овај напитак има антиупална и антивирусна својства те делује као снажан антиоксиданс. Знатно подиже имунитет и побољшава апсорпцију нутријената. Често се користи као средство за чишћење организма, али и за здраво мршављење јер садржи твари које уклањају токсине и топе калорије. Може се конзумирати свакодневно и одлично паше уз сваку храну. Оно што многи не знају јест да црни бибер појачава добробити куркумина. Стога, када год је то могуће, куркуму конзумирајте у комбинацији с црним бибером који ће појачати њену апсорпцију.

Извор:алтернатива-за-вас.цом