Србија

Морате знати! ВОЗАЧИ, ПРЕД ВАМА ЈЕ НОВИ ТРОШАК! Ево шта ћете морати да мењате од 1. априла!

Зимски пнеуматици мењају се за летње у четвртак 1. априла.

Иако је законски предвиђено да се зимске гуме користе од 1. новембра до 1. априла, није нужно да се оне замене баш у четвртак.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, према речима Дамира Окановића, директора Комитета за безбедност саобраћаја, не постоји никакав законски оквир за замену зимских пнеуматика летњим.

Окановић нам је објаснио због чега је ипак можда боље тај рок испоштовати.

– Они возачи који то желе, са зимским пнеуматицима могу се возити и усред августа. Ипак, то није препорука, јер се, када је топло време, зимске гуме много брже троше и за те услове немају добре карактеристике. Једноставно, зимске гуме нису предвиђене за летње вожње при високим температурама. Уколико је температура асфалта висока, може да дође до лошег кочења, јер је зауставни пут кочења нешто дужи – каже Окановић и додаје да постоје свакако и они возачи који не хају за ова правила и целе године возе на зимским гумама.

Ипак, оно што возаче увек интересује је – колико ће то да кошта?

Замена гума у просеку кошта од 500 до 900 динара по точку у неким вулканизерским радњама.

– Комплет замене гуме по точку, што подразумева демонтажу, монтажу и балансирање кошта код нас од 500 до 700 динара у зависности величине фелне и врсте возила – објашњавају у једном ауто сервису из Земуна за Курир.

– Цена зависи од тога да ли је фелна алуминијумска или челична и који јој је пречник точка, да ли је то 13,14,15,16,17,18,19 центиметара. Тако за гуме пречника 17,18, 19 замена по точку кошта 600,700 динара, а за мање – 13,14,15, 16 центиметара 500 динара по точку.

Свакако, будите спремни да ускоро припремите између 2.000 и 2.800 динара.

 

 

 

 

 

 

Извор: Курир.рс