Здравље Издвајамо

ЛЕКОВИТА МОЋ ОВЕ БИЉКЕ ВРЕДИ СУВОГ ЗЛАТА: Ево како да реном излечите цео организам(РЕЦЕПТ)

Да ли сте некад чули за изреку: „Ротквица вреди као олово, репа као сребро, а рен као злато?“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прочитајте за шта је све добар рен, и биће вам јасно зашто се од давнина пореди са вредним племенитим металом!

Рен је вишегодишња биљка зеленог лишћа, белог корена и љутог укуса. Потиче са Медитерана и из западне Азије. У исхрани се најчешће употребљава корен рена, али изузетно су укусни и помало пикантни млади листови биљке.

Због свог састава, који укључује витамин Ц, калијум, витамин Б1, Б2 и Б6, гвожђе, калцијум, магнезијум и фосфор, рен је, осим гурмански, изузетан и као лековито средство. Његову лековитост познавали су и стари Грци – још 1500. година пре нове ере користили су га за ублажавање болова у леђима.

Неизоставан је додатак разним јелима, посебно уз масну храну јер помаже да се лакше свари, а уз то чисти организам, убрзава метаболизам, отклања умор, па се највише препоручује дијабетичарима. Подстиче размножавање и развој корисних бактерија у цревима.

Сок од рена уништава бактерије дизентерије, салмонеле, туберкулозе, као и многе гљивице које паразитирају у човеку и биљкама.

Побољшава функцију органа за варење, тако што стимулише лучење желудачних и цревних сокова, жучи и ензима из гуштераче. Рен подстиче и рад јетре, срца и циркулацију, а уз то је одличан диуретик и помаже код реуматизма.

Свеж корен рена може се користити током целе године, ако се правовремено закопа у влажан песак или држи у подруму. Ако имате већи корен, можете да изрендате потребну количину, а остатак замотате у алуминијску фолију и чувате у фрижидеру у кутији за поврће.

Ако желите да вам рендани рен остане свеж и након три недеље, помешајте га са кашичицом шећера и 4 кашике лимуновог сока или сирћета и чувајте у фрижидеру.

Извор:24сата.хр