Занимљивости Издвајамо

МИСТЕРИЈА ТАЈНЕ ВЕЧЕРЕ: Зашто сви шокирано гледају у Исуса(ВИДЕО)

Исус Христ је централна фигура на слици, а апостоли су груписани по тројица у четири целине

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Тајна вечера” Леонарда да Винчија је ремек дело италијанске ренесансе. Сигурно сте је видели безброј пута до сада, али можда ове чињенице о њој нисте знали.

Можда најзначајније дело Леонарда да Винчија налази се у цркви Санта Марија де ла Грације у Милану. Израду овог дела наручио је Лодовико Сфорца, војвода од Милана.

Славни сликар отпочео је рад на овом делу 1495. године и то експериментишући. Упркос обичају да се фреска слика на мокром гипсу, Да Винчи је радио на сувом и добио је много бољи резултат. Међутим, ово значајно дело је због тога почело да пропада још за уметниковог живота. Свега 150 година након настанка научници су проценили да слику ништа не може да спаси. Ипак, захваљујући рестаурацијама, њу и данас можете видети – по цени од 6.5 евра, уколико најавите свој долазак месецима унапред, пише портал “Дневно.рс”.

Иако можда не делује тако, кад је гледамо на рачунарским екранима, “Тајна вечера” је огромна и заузима скоро 40 квадратних метара. У просторији нема других уметничких дела, иако је било у плану да се на зиду наспрам ње наслика Распеће. По Да Винчијевој замисли, на зиду је приказан врхунац Вечере – тренутак пошто је Исус открио да ће га један од ученика издати, тако да се на слици виде реакције – шок и гнев апостола. Истовремено, приказано је рађање причешћа, јер Исус Христ посеже за хлебом и вином који постају симболи хришћанске Свете тајне.

Исус је раније имао ноге

Године 1652. неко је дошао на идеју да направи врата баш испод Христа, па су ови радови уклонили Исусове ноге са зида. Пре Леонарда је традиција налагала да се Јуда изолује од остатка апостола – или је седео прекопута Исуса и осталих, који су традиционално приказани како сви седе на једној страни. Леонардо је створио суптилнији и тако драматичан ефекат стављајући Јуду у сенку.
Да Винчи је такође представио реално објашњење пророчких речи Христових да ће први човек који дели хлеб са њим такође бити издајник: Исус и Јуда су приказани како посежу ка истом парчету хлеба, иако је свима пажња прикована на друго место. Такође, испред Јуде је просута со, која симболизује његову злу срећу и то што је одабран да буде издајник.

Скривена значења и тајне на слици

Исус Христ је централна фигура на слици, а апостоли су груписани по тројица у четири целине.

Гледано с лева на десно Вартоломеј, Јаков и Андрија Мали чине прву групу од три апостола и делују изненађено, а Андрија чак уплашено. У другој групи су Јуда Искариотски, Петар и Јован. Јуда држи кесу сребра у десној руци, посежући за комадом хлеба са његове леве стране. Петар се нагиње, држећи нож у десној руци, који симболизује његову одбрану вере и ревност према Исусу. Јован изгледа као да пада у несвест.

рећу групу чине апостоли Тома, Јаков Старији и Филип. Тома подиже руку и то је истицање прста којим ће Неверни после додирнути Христове ране како би се уверио у Васкрсење. Филип изгледа као да тражи неку врсту објашњења, док Јаков Старији између њих изгледа као да је устукнуо од Исуса у стању ужаса.

Последња тројица апостола – Матеј, Јуда Тадеј и Симон Зилот као да расправљају питање међу собом, по писању Луке (22:23): “Они су почели да се питају међу собом који од њих може бити тај који ће учинити ово”.

Почевши од група од по три апостола, цела слика садржи доста референци на овај број који представља хришћанску веру у Свету Тројицу. Иза Исуса се налазе три прозора, а његова фигура личи на троугао.

Извор:Телеграф