Издвајамо Свет

ОБЕЋАЊЕ ЛУДОМ РАДОВАЊЕ: Трамп погазио 5 обећања са којима је добио изборе!

„Бићу најбољи председник кога је Бог икада створио“: Током кампање Трампу сопствена обећања никада нису била довољно велика. Ипак, чим је преузео дужност направио је заокрете у многим областима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Доналд Трамп се не бави политиком, он прави договоре. Каже он. И то би требало да буду највећи договори свих времена: Мир на блиском истоку, здравствено осигурање за све американце и милиони нових радних места широм земље.

Његов програм био је ограничен на само четити речи: „Начинити Америку поново великом“.

Међутим свега три месеца од преузимања дужности показује се: Свет је на многим местима сада компликованији. И тако Трамп од тада увек изнова одбацује старе најаве.

Преглед његових пет најважнијих преокрета:

1. Сирија

Прошле седмице Трамп је издао наређење за напад на базу сиријског ваздухопловства. 59 крстарећих ракета као реакција на наводно коришћење отровног гаса од стране Асадовог режима у граду Хан Шејхун.

Ово је до сада најзначајнији спољнополитички преокрет Доналда Трампа. Он је током предизборне кампање упозоравао свог претходника Обаму да никако не интервенише у Сирији. Само на твитеру је било бар десетак таквих упозорења.

Од тога више нема ни говора. Трамп је у једном интервјуу недавно означио Асада као „животињу“. За сада је нејасно да ли ће то имати трајне последице. За сада се не може препознати да ли је наређење за напад било последица емоционалне реакције на слике настрадале деце или се ради о промишљеној стратегији.

  1. Нато

За Доналда Трампа је нато „Упориште“ мира и сигурности. Он је то рекао у среду након састанка са Јенсом Столтенбергом, генералним секретарм нато пакта. Овом изјавом амерички председник је извео још један спољно-политички заокрет од 180 степени.

Током кампање он је нато-у оспоравао одрживост. У јануару, кратко након преузимања дужности он је означио нато пакт као „застарео“. Додатно је опоменуо и остале чланице савеза да морају да повећају своје издатке за одбрану. Од овог захтева Трамп до сада није одступио ни за јоту. Он је изразио наду да ће нато подржати Ирак у борби против терориста и исламске државе, јер за сада су само поједине чланице нато-а а не и цео савез део коалиције коју предводи Америка а која се бори против џихадиста.

  1. Кина

Трамп је током читаве кампање претио кинезима. „Они су највећи манипулатори валутом који су икада постојали на свету“, рекао је Трамп у једном интервјуу априла 2016-те. „И уколико они не престану да обезвређују своју валуту мораћемо да уведемо таксе на увоз из Кине.“ Пре само десетак дана он је поновио оптужбу да је Кина светски велемајстор у манипулисању вредношћу својом валутом.

Преокрет се догодио после посете кинеског председника Хи Јинпинга Трампу пре недељу дана. „Они не манипулишу валутом“, рекао је Трамп у среду новинама „WаллСтреетЈоурнал“. Кина је прекинула да манипулише својом валутом, а сем тога деловање против друге по величини светске привреде(кинеске) би ометало решење северно-корејске кризе.

  1. Здравствено осигурање

То ће ићи веома брзо: Обамин закон о здравственом осигурању ће бити повучен и замењен новим. „Можда истог дана, а могло би и истог часа“, рекао је Трамп на једној конференцији за штампу почетком јануара. Обамин закон о здравственом осигурању познатији као Обамацареје  „Катастрофа“.

Нови нацрт закона је додуше израђен, али Трамп чак ни у сопственој партији није успео да придобије већину за њега. Крајем марта је пропало гласање о новом закону у конгресу и Обамин закон је према томе још увек на снази.

Трамп је онда рекао да ће се влада уместо тога побринути за пореску реформу. Ипак ни то се није дуго одржало. Ове недеље председник је објаснио: „Имаћемо изванредну пореску реформу, али морам најпре да се побринем за политику здравственог система.“

  1. Државни дугови

САД су последњи пут без дугова биле 1835-те године. У једном интервјуу новинама „Wасхингтон Пост“ априла 2016-те Трамп је као тадашњи председнички кандидат обећао да ће Америка за осам година под његовим вођством поново бити без дугова. Његов рецепт за то: Повести нове преговоре о трговачким уговорима, смањивањем пореза дати замах привреди и истовремено уложити велике суме у инфраструктуру.

Експерти су већ тада изражавали сумњу да се оваквом комбинацијом могу смањити државни дугови. То је сада увидела и особа која је у Трамповом кабинету одговорна за буџет. Нећу моћи да отплатим 20 билиона долара за неколико година, рекао је Мицк Мулванеy радијској агенцији ЦНБЦ. „Не бих био искрен ако бих рекао да ћу то моћи.“

Његов шеф је изгледа током предизборне кампање ипак мало „претерао“.

 

Извор: Васељенска