Занимљивости Издвајамо

ОВАКО ЋЕ ИЗГЛЕДАТИ ПЛАНЕТА 2100: Ево шта очекује Србе(ВИДЕО)

Према пројекцијама УН светска популација ће до 2100. године достићи бројку од 11,2 милијарде људи.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према овим подацима, Африка ће имати највећи допринос расту популације од средине па све до краја 21. века. Овај континент ће преузети на себе раст броја људи, док ће развијене земље успорити раст популације, а бројне ће државе искустити велику пад популације.

Међу израженим променама истиче се и значајно смањење плодности, као и старење становништва, а тај ће тренд завладати широм свијета, пише Индепендент.

Биће нас превише, а старење становништва створиће питање „уздржавања“ и осигуравања довољних количина хране.
Број људи ће се повећати, а уколико не пронађемо место за живот ван планете, мораћемо се мало више „стиснути“. На планети Земљи већ сада живи превише људи, тврди једна од најутицајнијих научних саветница у америчкој влади. Нина Федороф је за ББЦ рекла да су људи премашили земљине „границе одрживости“.

СРБИЈА ЋЕ ИМАТИ 5,3 МИЛИОНА СТАНОВНИКА
Занимљиво је да се предвиђа и велики пад популације на Балкану, па ће тако у Србији живети око 5,3 милиона становника, што значи да ће нас бити мање за око 1,8 милиона, док ће Хрвата бити 2,6 милиона што је око 1,6 милиона мање него данас. Отприлике толико ће грађана изгубити и БиХ па ће њих бити 1,9 милиона. Црногораца ће бити 183.000 мање, а Македонаца за око 500.000 мање. Словенци ће имати губитак становништва од око 400.000 људи.

„Требаће много инвентивности око тога како да користимо воду и узгајамо житарице. По питању производње хране не желимо да се вратимо у 19. век“, рекла је докторка Федороф.

Раст становништва је посебно карактеристичан за индустријски најмање развијене земље света, па његов утицај на ресурсе Земље не може бити јако велик, јер уопштено гледано – они троше мање од остатка света (например афричке државе).

Али, како се свет мења и неразвијени делови добијају индустрије која се шири, са њиховим се променама мењају и навике људи. Ако се ниво потрошње карактеристичан за богате земље данашњице пренесе на остатак света, тешко је очекивати да ћемо уопште имати више шта да трошимо.

Ово ће бити 10 најнасељенијих земаља

Индија – 1,659 милијарди

Кина – 1,004 милијарде

Нигерија – 752,2 милиона

САД – 450,3 милиона

Демократска република Конго – 388,7 милиона

Пакистан – 364,2 милиона

Индонезија – 313,6 милиона

Танзанија – 299,1 милиона

Етиопија – 242,6 милиона

Нигер – 209,3 милиона

Извор:Еxпресс.хр/Курир