Издвајамо Србија

ПОКЛОН ТЕЖАК 9,2 МИЛИОНА ДОЛАРА „НЕРАСПАКОВАН“: Руси донирали возила за ватрогасце, ми их нисмо ни регистровали

Руско-српски хуманитарни центар у Нишу (Фото: Јутјуб)

Руска Федерација донирала је Србији 2015. године 14 ватрогасних возила вредних 9,2 милиона долара, она су пребачена у постаје широм земље, али не могу да буду регистрована.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Према речима председника Синдиката ватрогасаца Србије Душана Нинкова, ради се о 10 класичних ватрогасних камиона и четири возила за специјалне намене. Сва су исправна, али се не употребљавају и чаме у ватрогасним депоима.

– Више пута смо разговарали са надлежнима у Министарству унутрашњих послова и осим обећања да ће тај проблем бити решен, никада нисмо добили конкретан одговор зашто не могу да буду регистрована. Нека од њих су прошла и технички преглед, а зашто се даље не може ући у процес регистрације, неће да нам кажу – прича нам Нинков.

Последњи пут возни парк је обновљен 2008. Ова возила би нам поправила просек, али и омогућила да се побољша безбедност ватрогасаца приликом интервенција Душан Нинков, председник Синдиката ватрогасаца Србије
Додаје и да је просечна старост ватрогасних возила у Србији сада већа од 28 година.

– Последњи пут возни парк је обновљен 2008. Ова возила би нам поправила просек, али и омогућила да се побољша безбедност ватрогасаца приликом интервенција. Што нам је опрема боља, лакше се хватамо укоштац са пожарима и смањујемо проценат жртава и износ материјалне штете – истиче Нинков.

Саговорник „Блица” објашњава се у Европи возни парк обнавља на сваких пет година, а да су код нас у употреби и возила стара по 40 година, уз напомену да су ватрогасне бригаде у незавидној ситуацији што се тиче опреме.

Десило се, каже Нинков, у једној постаји да је старешина на своју одговорност наредио да се руско возило употреби зато што нису имали довољно такозваних навалних возила, а пожар је претио да се претвори у ватрену стихију.

Ни након неколико покушаја „Блица“, што писмено, што усмено, из Сектора за ванредне ситуације МУП-а, осим обећања да ће нас обавестити у догледно време, нисмо добили никакав одговор.

 

Извор: Златко Чонкаш, Блиц.рс