Издвајамо Србија

НАПЕТО У СКУПШТИНИ: Чеда хоће Србију у НАТО без референдума – Шешељ тражи руске војне базе и ОДКБ, имунитет за Русе у Нишу

БЕОГРАД – Посланици Скупштине Србије данас су на почетку рада постављали посланичка питања у вези са НАТО, именовањем Братислава Гашића за директора БИА, те о решавању статуса руских стручњака у руско-српском центру за хитне интервенције у Нишу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић рекао је да о НАТО треба озбиљно разговарати и упитао премијера и изабраног председника Србије Александра Вучића када ће ту тему ставити пред парламент, наводећи да су сви наши суседи или ушли или покушавају да уђу у НАТО.

Kаже да је Вучић јуче рекао велику истину да би Србија имала много мање проблема него што их тренутно има када би променила однос према НАТО, али да тако нешто он не жели да уради јер 75 одсто грађана се томе противи.

– Чланство у НАТО је најчвршћа гаранција за коју се треба определити – каже Јовановић и додаје да не зна ни за једну земљу у региону која је ушла у НАТО тако што су људи гласали на референдуму.

За разлику од Јовановића, лидер радикала Војислав Шешељ сматра да би евентуални улазак у НАТО уништио Србију и српски народ, те да су Србији потребне руске војне базе и улазак у ОДKБ.

– Нама треба руска помоћ да се одбранимо од НАТО пакта и његовог кидисања – каже Шешељ.Питао је Вучића зашто још није потписан споразум са Владом Русије о статусу руских стручњака у руско-српском центру за хитне интервенције у Нишу чији би, каже, статус био формално као статус припадника НАТО пакта који су се стационирани у Београду.

Посланик ДС Балша Божовић питао је Вучића шта је квалификовало Гашића да постане директор БИА. Посланик СНС Радослав Јовић питао је Вучића и министре правде и спољних послова о механизмима и мерама које су Србији на располагању за покретање личне одговорности Вилијама Вокера за лажни извештај који је, каже, учинио велику и застрашујућу неправду и држави и народу.

– Уместо да Вокер поразговара са својом савешћу о последицама, долази на прославу Рамуша Харадинаја и каже да није обавио посао до краја и да је његов циљ био да се створи велика Албанија – рекао је Јовић.После питања, посланици су наставили расправу о амандманима на давање гаранције за зајам ЕПС и ЕМС.

 

Извор: Танјуг