Издвајамо Србија

РУСИ УПОЗОРАВАЈУ: Чим добије функцију у јуну, одмах после избора на Косову, Харадинај почиње стварање ВЕЛИКЕ АЛБАНИЈЕ!

Угледни руски интернет портал Известија.ру упозорава да ће након ванредних избора 11. јуна на власт у Приштини доћи екстремни националисти који ће започети процес стварања „велике Албаније“, као и да ће једну од најважнијих функција у новој влади добити ратни злочинац Рамуш Харадинај!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Руски портал истиче да предизборна истраживања предвиђају победу екстремног националистичког покрета „Самоопредељење“, који се отворено залаже за одржавање референдума о уједињењу Косова и Албаније.

Како аналитичари предвиђају, наводи Известија, значајну функцију у новој влади може добити и ратни злочинац и лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај.

Известија наводи да су претње пројектом „велика Албаније“ биле једна од главних тема разговора руског председника Владимира Путина са његовим српским колегом Александром Вучићем 15. маја у Пекингу.

Руски портал објашњава да је странка „Самоопредељење“ један од главних фаворита за победу на превременим изборима на Косову, уз опаску да политички програм те партије садржи директан позив на уједињење Косова са Албанијом и референдум о том питању.

– Ако су предизборне прогнозе тачне, наша странка ће победити на изборима и одлучиваће о томе ко ће бити нови премијер. Наш главни кандидат је бивши председник покрета Албин Курти – рекао је за Известију, шеф прес службе Самоопредељења.

Стручњаци верују, пише Известија, да ће након избора власт у Приштини формирати радикални националисти чију политику стварања „велике Албаније подржава Запад, који има за циљ слабљење позиције земаља у региону које желе да воде независну спољну политику. Ту се пре свега мисли на Србију која одбија да уђе у НАТО и која тесно сарађује са Русијом у политичкој, економској и војној сфери.

Руски портал наводи да је један од главних кандидата за највишу функцију у новој косовској влади Рамуш Харадинај, кога је суд у француском граду Колмар, априла ове године, пустио на слободу, одбацујући захтев Србије за његово изручење због ратних злочина над Србима на Косову и Метохији.

– Пад владе Исе Мустафе може се објаснити на само један начин, а то је амерички притисак на косовске Албанце да убрзају реализацију пројекта „велика Албанија“. Могући повратак ратног злочинца Рамуша Харадинаја у политику, значи агресивније планове косовских Албанаца у односу на Србију и Македонију – каже у интервјуу за „Известију“ директор Балканског центра за међународну сарадњу Виктор Колбановски.
Српски политички аналитичар и шеф српске дијаспоре у региону Драган Станојевић такође види везу између ослобађање Рамуша Харадинаја и превремених избора на Косову.

– Харадинај је ратни злочинац и криминалац, као и познати заговорник идеје „велике Албаније“. Постављање таквих људи на водеће позиције у косовској власти је најава почетка сукоба. Уосталом, шеф албанске заједнице у Прешевској долини већ је најавио да ће се ове области припојити Косову – истакао је Станојевић.

Важно је напоменути, пише овај руски портал, да политичку кризу на Косову прати опште јачање националистичких осећања албанског становништва.

У интервјуу за „Известију“ истраживач Института за словенске студије Пјотр Искендеров истиче да су се почетком јануара у Тирани окупили лидери албанских партија из целог Балкана и усвојили „Тиранску платформу“ која се бави правима Албанаца у Македонији и другим балканским земљама.

Известија закључује да ће реализација пројекта „велике Албаније“ довести до раста националистичких осећања на Балкану, што ће бити почетак „нове југословенске кризе“:

„Запад, подржавајући Тирану, Приштину и албанску мањину у земљама у региону, што би за последицу могло да има почетак нове рунде конфронтација које би могле да се претворе у оружани сукоб“.

 

Извор: Известиа.ру