Издвајамо Свет

ЖЕСТОК СУКОБ БРИТАНИЈЕ И ЕУ: Британија блокирала буџет Уније! Унија прети и поставља ултиматум!

Тереза Меј (фото: ЈуТјуб)

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је да ће разговори о Брегзиту са ЕУ бити тешки, реагујући на став који су заузели лидери европског блока.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лидери ЕУ јуче су у Бриселу усвојили оштре услове за Британију и упозорили су Британце да “не гаје илузије” о брзом осигурању нових односа како би задржали приступ јединственом тржишту.

“Оно што ово показује и поједини коментари европских лидера је да ће бити периода када ће преговори бити тешки”, нагласила је Меј.

Она је поновила свој став да је спремна да напусти преговоре са ЕУ без договора ако јој се не буде свиђала понуда Брисела.

На првом састанку организованом у Бриселу од како је британска премијерка крајем марта покренула званичан процес изласка из ЕУ, лидери преосталих 27 чланица су врло брзо усвојили осам страна смерница за преговоре са Лондоном.

“Смернице су усвојене једногласно. Спреман је чврст и фер политички мандат чланица ЕУ за разговоре о Брегзиту”, изјавио је председник Европског савета Доналд Туск.
Британија блокирала буџет Уније! Унија прети и поставља ултиматум

Већ и пре почетка преговора о изласку Велике Британије из Европске уније избио је конфликт између две стране који би могао да утиче на преговоре, преносе агенције.

Председник европске комисије Жан Клод Јункер изјавио је да Британија тренутно блокира доношење одлуке о ревизији дугорочног буџета ЕУ и да он у томе види везу са предстојећим преговорима, јавља АП.

“Било би добро и почетак преговора би био олакшан када би Британија повукла блокаду”, рекао је Јункер.

ЕУ треба “озбиљан одговор Британије” на њен захтев да заштити права грађана, изјавио је данас председник европског савета Доналд Туск након самита где је преосталих 27 лидера земаља чланица ЕУ договарало смернице о преговорима о Брегзиту, постављајући услове за оснивање нових односа са блоком након љњног изласка из ЕУ.

“Уверавам вас да ћемо чим Британија пружи реалне гаранције за наше грађане, брзо пронаћи решење”, рекао је он.

Како је пренео АФП, немачка канцеларка Ангела Меркел је данас изјавила да се државе чланице ЕУ не удружују против Британије у преговорима, одговарајући на оптужбе британске премијерке Терезе Меј.

Меј је, како се наводи, раније изјавила да се “европљани удружују против Британије”.

“То да је нас 27 удружено и да причамо једним гласом је најнормалнија ствар на свету. Али то тешко може да значи да смо удружени против некога”, рекла је Меркелова.

 

Извор: Срна / Тањуг