Издвајамо Србија

РАДО ИДЕ СРБИН У ВОЈНИКЕ: Будите спремни, стижу позиви…

Позиви за војне вежбе који последњих недеља стижу на адресе војних обвезника узнемирили су јавност у Србији. Многи су позив схватили као знак да Србија моментално мора да се брани. Одговорни тврде да нема разлога за страх и да држава није угрожена.

Loading...

Електронска пошта Војске Србије, али и медијских кућа, затрпана је питањима о позивима на војну вежбу резервног састава. Плаве коверте биле су повод да поједини медији измаштају оружани сукоб на прагу наше земље.

Из Војске Србије демантују такве наводе. Објашњавају да су вежбе део редовне процедуре. Вежбе су изузетно важне за одбрану земље, каже за Спутњик капетан фрегате Јован Кривокапић, портпарол Министарства одбране.

„Позиви за војну вежбу резервног састава немају никакве везе са актуелном безбедносном ситуацијом, ситуацијом у региону и мигрантском кризом. Вежбе резервног састава Војске Србије су нормална, редовна ствар која се спроводи у складу са Законом о војној радној и материјалној обавези“, подсећа Кривокапић.

Ипак, збуњује чињеница да је позив за војну вежбу у исто време добио велики број резервиста, посебно на подручју главног града Србије, одакле је стигло и највише питања о вежби. И одговор на ово питање је једноставан, каже наш саговорник, после паузе од неколико година, до које је дошло због недостатка средстава, интензивно вежбање на полигонима се наставља.

„Србија се налази у комплексном безбедносном окружењу, а војска је као и до сада гарант безбедности свих грађана. Овим вежбама унапређујемо наше оперативне и функционалне способности, развијамо резервни састав, који је, не дај боже, у случајевима ратног или ванредног стања ослонац одбране и заштите наше земље“, истиче Кривокапић.

Шта брине будуће резервисте? Пре свега како да дођу до касарне, са којим парама и како да правдају одлазак са посла. Питају да ли ће их послодавац отпустити и заменити другим. Има и оних који кукају што „морају да се попну на чуку“. Кривокапић објашњава да се на вежбу одлази управо због тога да би се потенцијални војници вратили у форму.

„Ради се о људима који и по 10 или 15 година нису обукли униформу и били на неком војном полигону. Њихове физичке способности су се знатно промениле у односу на период кад су служили војни рок. Наше колеге имају разумевања.

Полако их уводе у одређене фазе обуке, обнављају им знања“, каже саговорник Спутњика.

Од додаје да Министарство одбране покрива путне трошкове резервиста. Незапосленима се исплаћује 70 одсто од просечне плате, а послодавцима запослених се рефундира пун износ месечне зараде. И они који се ових дана сматрају срећницима, јер су војни рок служили цивилно, могу да очекују позив, открива Кривокапић.

„Када они, али и сви други мушкарци који нису служили војни рок са оружјем, напуне 30 година преводе се у резервни састав. Али њихову обуку планира и требало би да је реализује Министарство унутрашњих послова, односно Сектор за ванредне ситуације“, указује Кривокапић.

Дакле, плаву коверту могу да очекују сви који су служили војни рок са оружјем. Многи су заборавили да су пред одлазак кући добили ратни распоред и тако су се аутоматски појавили у резервном саставу.

У случају болести, ако од његовог рада зависи егзистенција породице или ако се бави важним научним радом, резервиста је дужан да осам дана по пријему позива оправда одсуство. Исто важи за спортисте који се припремају за неко међународно такмичење.

Ко се не одазове позиву, треба да припреми 50.000 динара за казну, или да се припреми за мало дуже одсуство, два месеца у затвору.

Дакле, очекујте позив за војну вежбу, макар једном у пет година, иако Србија није угрожена. Они који без рата не могу да нађу разлог за одлазак, нека се сете поплава 2014. године. Војска не постоји само да би бранила земљу од непријатеља. У случају елементарне непогоде народ очекује њену помоћ.

 

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...