Србија

АГЕНТИ ЦИА У ЧАЧКУ: Објављено 13 шпијунских извештаја о активностима америчких обавештајаца у граду на Морави

ЦИА скинула је ознаке тајности са 13 шпијунских извештаја из Чачка сачињених педесетих година прошлог века, који су деценијама чувани у архиви у Вирџинији.

Америчка обавештајна служба постепено скида ознаке тајности са својих шпијунских извештаја из Чачка, сачињених педесетих година прошлог века. Од почетка овог, ЦИА је јавности на увид ставила 13 таквих, „чачанских” докумената који су деценијама, у архиви у Вирџинији, боравили под ознаком „тајна” или „поверљиво”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Шта су обавештајци водеће силе света могли да траже и њима важно нађу у паланци која је у то доба (1948) имала само 13.000 душа, и тек се усправљала после страшних ратних година? Занимало их је, пре свега, шта се ради у војсци, армијским и новим индустријским предузећима. Привредна и војна шпијунажа биле су основни задаци, па је само један од 13 речених докумената, и то из 1951, садржавао податке о антикомунистичком покрету отпора у западној Србији, пише лист Политика.

У једном од тих шпијунских извештаја агенти су се бавили борбеним поретком у ЈНА, наводећи које војне јединице постоје, колико људи броје и ко њима управља.

У извештају о кретању четника из септембра 1951. године, када су они увелико већ били поражени, агент ЦИА је написао да покрет отпора делује у западној Србији под називом „Ослобођење земље“ или ОЗ, као и који чланови су ухапшени и осуђени због чланства у ОЗ.

– У ваљевском округу тренутно оперишу мале четничке групе, у подземљу. Потпуковник Владимир Комарчић, познат као Лале, бивши командант Михаиловићевог Посавско-колубарског корупуса, и Миле Бошковић, неко време командант Ваљевске војне области под Мијаиловићем, живе у планинским скровиштима у пределима Медведника, маљена, Рудника и Сувобора. Јављено нам је да им народ у тим крајевима помаже – пише у једном извештају.

Наводи се у да је, Никола Калабић, бивши четнички официр, био опкољен 1950. од стране милиције и војске између села Брежђе и Осеченица, али да је ипак успео да побегне и да народ ваљевског краја још верује да он живи на овом подручју. Такође, агенти ЦИА су јавили да „Спиро Миладиновић, означен као вођа четничке групе из Топлице која оперише на подручју Космета“.

Агенти су ЦИА извештавали о градњи хидроелектрана, налазиштима руда, фабрикама, са таксативним подацима о људима и деловању. До детаља је јављано о раду Војнограђевинског предузећа „Ратко Митровић“ из Чачка који је подизао три војне фабрике у овом делу Србије – колико је радника ангажовано, какво је обезбеђење, колики простор заузимају.

ЦИА је занимало и колико горива има у резервоарима. Јавили су и да „припадници КНОЈ-а никада нису утврдили ко је из канцеларије у Трстенику украо планове за конструкцију авионских мотора“ и да „празне вагоне на железничком колосеку у чачанској Фабрици хартије вуку четири вола“.

Извор: Telegraf.rs / Politika