Свет

ОВО ЈЕ РАЗЛОГ ЗБОГ КОГА ИСИС није бацио НУКЛЕАРНУ БОМБУ на Европу или Америку

Исламисти желе да униште „невернике“ и читаву западну цивилизацију, а за то би могли да употребе нуклеарно оружје. Исламска држава има приступ радиоактивним материјалима и могућност да направи „прљаву бомбу“ и поставља се питање због чега то још увек није урадила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

Грејем Вуд, који је 2005. године радио за авиопревозника терета у Мосулу, у тексту за „Атлантик“ наводи да је лично доставио велики дрвени сандук са опремом за радиологију болници Универзитета у Мосулу помоћу специјалног авиона Антонов 12.

ИСИС је контролисао ту област и болницу три године и према извештају у „Вашингтон посту“ они су оставили најопаснији радиоактивни материјал кобалт 60 нетакнут.

Када се користи у терапеутске сврхе кобалт 60 лечи туморе, али он може да се користи и за прављење такозваних „прљавих бомби“.

Међутим, није забележено да су исламисти ИСИС-а икада користили прлајву бомбу.

„Вашингтон пост“ је сугерисао да су се исламисти уздржавали од прављења оружја од кобалта 60 јер или нису знали шта поседују, или су сумњали да могу да направе бомбу од њега, а да притом сами себе не разнесу.

Како пише Вуд, имамо много разлога да верујемо да би ИСИС, ако може да направи прљаву бомбу, то сигурно и учинио. Саудијски џихадиста Насир бин Хамад ал Фад је 2003. године објавио „религиозно правило“ које оправдава коришћење нуклеарног и радиолошког оружја против „неверника“. Фад се пре две године заклео на верност ИСИС-у из своје затворске ћелије у Саудијској Арабији.

Ипак, он сматра да су исламисти поступили мудро јер не дирају кобалт. За прављење радиолошког оружја потребно је знање и вежбање. Три минута у соби са нечуваним кобалтом 60 би вас убио.Уколико покушате да направите нервни гас вероватно бисте постали његова прва жртва.

Да би исламисти овладали прављењем бомби морали би да проводе месеце у лабораторији у безбедносној опреми.

За сада се чини да се ови исламисти приликом терористичких напада успешно користе аутомобилима-бомбама, ножевима и другим оружјем до кага је лакше доћи.

Најкреативнији терористички планови нису увек и најефикаснији, тога је Исламска држава свесна и томе се прилагодила.

Нико не може да контролише приступ ножевима и сличном оружју.

Нуклеарни радиолошки материјал се много лакше контролише. Уколико нека влада примети ћелију ИСИС-а која има приступ таквом материјалу сигурно ће учинити све да буде сигурна да га никад неће користити.

Да ли ће ИСИС бацити нуклеарно оружје на Запад или учинити неки град ненасељивим помоћу прљаве бомбе? Хоће ако буде могао. За сада се чини да није ирационално чак ни за њих то што нису ни покушали.

Извор: Blic.rs