Србија

ПРИШТИНА ЈЕ ДОНЕЛА КЉУЧНУ ОДЛУКУ ЗА СРБЕ НА КОСОВУ: Ево о чему је реч

Неправилности које је међународна заједница уочила на ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији натерале су Приштину да Србима омогући право да добију и косовска документа, што ће умногоме повећати број српских бирача на Космету. Самозване косовске власти су однедавно усвојиле административно упутство, које је данас ступило на снагу, а којим се поједностављује процедура за добијање докумената, без којих на Косову и Метохији није могуће остварити нека од основних људских права – попут права на пензију, права на примања по социјалним шемама, али и право гласа. То је нарочито важно уочи локалних избора, који су заказани за јесен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бројка од око 100.000 Срба који су на недавно завршеним ванредним парламентарним косовским изборима имали право гласа могла би да се удвостручи после ступања на снагу административног упутства којим се поједностављује процедура добијања косовских документа по налогу Агенције за цивилну регистрацију у Приштини.

Ако све буде ишло по плану, на локалним изборима на Косову и Метохији, заказаним за јесен, право гласа могао би да има двоструко већи број Срба.

– Ми очекујемо да ће она највише помоћи расељеним Србима. Наиме, овим упутством дефинише се процедура добијања косовских докумената – рекао је заменик косовског министра унутрашњих Милан Радојевић.

Више година уназад, Приштина је као разлог за одбијање давања косовских докумената Србима користила изговор да немају приступ информацијама, да немају приступ матичним књигама Републике Србије. И тај проблем је, како каже Радојевић, решен.

Бриселским споразумом од пре пар година је то решено. Копије матичних књига за територију КиМ су предате званичницима у Приштини, па је отклоњена и последња препрека да би се примењивало административно упутство, да би пре свега, расељени Срби добили косовска документа.

Упутство се односи и на особе које би преко супружника требало да имају право на косовска документа, а нису са Косова и Метохије. Радојевић каже да административно упутство регулише и то питање јер постоји велики бртој грађана чији су супружници са територије централне Србије.

– Ово упутство и то решава. Уколико један од супружника поседује косовска документа ово административно упутство омогућава да други супружник, који је рођен на територији централне Србије, по аутоматизму добије косовска документа – рекао је Радојевић.

Према његовим речима, то укључује и децу рођену на територији централне Србије.

Председник Српске листе Горан Ракић подсећа да је ова одлука као упутство донета пре више од шест месеци, али да није ступила на снагу јер није имао ко да је потпише.

Он сматра и да је у питању била чиста опструкција, јер ово упутство иде наруку — Србима. Он објашњава да ће нова одредба омогућити да се признају сви бракови који су склопљени од 2000. године и упишу у косовски регистар, као и да то важи и за децу која су рођена у тим браковима, а која су данас људи са правом гласа.

– Приштина досад није признавала наша документа, венчани или родни лист, и због тога Срби са Космета нису могли да добију и косовска документа. Без тих документа они су за приштински систем били невидљиви. Мислим да ће ова одредба да омогући много бољи положај за Србе, посебно јер ће и деца рођена у периоду од 2000. године наовамо, бити уписана у Косовски цивилни регистар чиме ће моћи да остваре своја права. Али, како сада ствари стоје, Приштина нам само намеће обавезе док, с друге стране, Србима не омогућава бољи живот на Косову и Метохији – закључио је Ракић.

 

 

Извор: Srbija Danas/Telegraf