Србија

БРИТАНСКИ МЕДИЈИ ОПЕТ ЛАЖУ: Руски агенти у Београду планирали убиство Ђукановића!

Фото: Јутјуб

Британски медији „Скај њуз“ и „Телеграф“ објавили су тајно снимљене фотографије на којима се наводно налазе руски обавештајци Едуард Шишмаков и Владимир Попов у друштву српског држављанина Александра Синђелића, за које се сматра да пружају кључне доказе да су Руси имали план за насилан државни удар који би се завршио атентатом на Мила Ђукановића.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Фотографије, за које се наводи да су их снимиле европске обавештајне службе, наводно показују два официра руске војне шпијунске службе ГРУ (огранак ФСБ) у посети Балкану како надгледају човека којег су ангажовали да организује крваво рушење црногорске владе, преноси Телеграф
Верује се да су фотографије снимљене у београдском парку непосредно пре спреченог удара и представљају кључни део доказа који, тужиоци кажу, повезује заверу са руским „државним органима“.

Кремљ је снажно демантовао било какво учешће, а два проруска лидера опозиције међу оптуженима, тврде да је завера лажна и смишљена да их дискредитује.

Међутим, британски и амерички званичници сматрају да је завера имала подршку из Русије на високом нивоу и да је била један од истакнутих примера покушаја Кремља да подривају европске демократије.

„Скај њуз“ први је пренео фотографије за које наводи да су још један доказ да руски обавештајци стоје иза прошлогодишњег покушаја атентата на Мила Ђукановића.

Како наводи „Скај њуз“ фотографије су усликане у Београду у време покушаја пуча у Црној Гори. На једној од њих Шишмаков и Попов усликани су заједно на клупи, како се наводи у парку у центру Београда, а на другој је Шишмаков са српским држављанином Александром Синђелићем који је након хапшења наводно признао своје учешће у покушају државног удара и признао да је радио као агент за два Руса.

Раније ове године, објављене су фотографије пасоша Едуарда Шишмакова. Он је описан као асистент војног аташеа у руској амбасади у Варшави, за шта безбедносни извори кажу да је најчешће псеудоним за ГРУ официре.

Пољска обавештајна служба објавила је да је Шишмаков протеран из те земље због шпијунаже и проглашен персоном нон грата. Верује се да су се Шишмаков и Попов вратили у Русију. Њима се, заједно са 13 других оптужених, укључујући и два црногорска опозициона посланика и 10 Срба, суди у одсуству.

Главни специјални тужилац Црне Горе Миливоје Катнић рекао је за државну телевизију да „сада имају доказе да националистичке структуре из Русије стоје иза државног удара, али и да су поједини државни органи Русије укључени, на одређеном нивоу“.

Суђење ће бити највећи судски процес у историји Црне Горе и високо политички обојено. Такође, верује се да је ово први пут да су официри ГРУ оптужени за за тероризам и криминалне активности у некој европској земљи.

 

Извор: Fonet

 

Бонус видео: