Србија

Вучић о састанку са Хојт Јијем: Нешто гласније пренео ми је тешке поруке, али сам штитио и бранио интересе Србије

Вођени су разговори о више значајних тема за Србију и Републику Српску. Пре свега, о успостављању граница са БиХ, и проблемамима које Република Српска има у том погледу

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Републике Српске Милорадом Додиком. Састанак је одржан у 10:00 часова у згради Генералног секретаријата, а после састанка, у 10:30 часова почела је конференција за новинаре.

КО ЈЕ ОВДЕ НЕРВОЗАН?! Хојт Ји се већ данима копрца покушавајући да оправда незапамћену америчку уцену Србије!

Том приликом, вођени су разговори о више значајних тема за Србију и Републику Српску. Пре свега, о успостављању граница са БиХ, и проблемамима које Република Српска има у том погледу.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је надлежна комисија почела да ради на предлогу установљења или потпуног разграничења са Босном и Херцеговином, како би до краја године покушали да утврдимо границу између две земље.

– Даћу све од себе да будемо компромисни и конструктивни, а да истовремено не наудимо интересима српског и других народа у БиХ, тако и у Србији – рекао је председник Вучић на прес конференцији после разговора с председником Српске Милорадом Додиком.

Упознао је, рекао је, Додика са проблемима које Србија има са тим питањем и истакао да се нада да ћемо имати предлог у најкраћем могућем року.

– Надам се решењу до краја године, уз сагласност БиХ – закључио је Вучић.

Вучић је изјавио да је састављен тим људи који који ће у Србији и Републици Српској почети да ради на тексту Декларације о опстанку српског народа.

У тиму ће, како је рекао, из Србије бити декан Филолошког факултета у Београду проф. др Љиљана Марковић, декан Правног факултета у Београду Сима Аврамовић, професор Правног факултета Мирко Васиљевић и председник Матице српске Драган Станић.

Поред њих, у тиму ће бити још неколико лигнвиста, стручњака за славистику који ће заједно радити на тексту, додао је Вучић након разговора са председником РС Милорадом Додиком.

– Разговарали смо о Декларацији, као општем правном акту за који смо се договорили да буде важан камен у насем будућем деловању и саставили смо тим истакнутих људи који већ почиње да ради у Србији и РС – рекао је Вучић.

Декларација ће, према ранијим најавама, обухватити право на употребу српског језика и ћириличног писма, затим право на изучавање и неговање српске културе, право изучавања српске историје и неговање српске слободарске традиције, очување националне географије, право на очување и заштиту српског културно-историјског наслеђа и право на информисање на српском језику.

Председник Српске је рекао да се први нацрт тог документа очекује до половине следећег месеца, те да ће се потом састати сви учесници на ниову радне групе за израду Декларације, да би финализирали процедуру и упутили докумнт у јавност.

Изразио је задовољство због динамике, која је, каже, одржива, али и задовољство што је Српска укључена у тај пројекат, односно писање Декларације, која ће, уверен је, допринети очувању срспког националног интереса у региону и дати одговор како то уцинити.

– Држаћемо се договорених оквира – рекао је Додик.

На питање новинара, како види ситуацију у Каталонији, Додик је рекао да он мирно посматра шта се дешава, а види да многи кукају и не знају шта да раде. Како је истакао, када се другима дешава, нико не обраћа пажњу, а када се дешава у сопственом дворишту, онда се хватају за главу.

Председник Србије упознао је данас председника Додика са разговорима које је Србија имала са представницима ЕУ, САД и Русије.

– Замолио сам га да учини све што може да се упозна европски пут, да се снажније и храбрије крене у реформе. Разговарали смо и о даљој подршци Србије РС, културним везама које нас спајају и које морају бити још чвршће“, рекао је Вучић на заједничкој прес конференцији после састанка са Додиком.

Он је указао да постоје датуми које Србија и Српска морају заједно да обележе:

Како је навео, у 2018. и 2019. години обележавају се важни датуми за Србију, односно 100 година од победе у Првом светском рату, 2019. године и 800 година од успостављања прве спрске Архиепископије на челу са Растком Немањићем, Светим Савом.

– Много тога заједнички морамо да обележимо и повезујемо један народ у духовном и културном смислу – рекао је Вучић.

Разговарали су, каже, и о ближем инфраструктурном и економском повезивању РС и Србије и најавио да ће на предлог Додика бити одржана седница Виског савета за сарадњу са РС.

– Председник Додик је рекао да је најважнија жила куцавица за РС да се заврши аутопут до Бањалуке, преко Добоја, затим Шамца, Брчког, Бијељине, од Београда – рекао је Вучић и додао да је за Србију то лак задатак, јер остаје само део поред Кузмина, односно неких 17, 18 километара аутопута.

– Понудио сам да помогнемо и до Бијељине – рекао је Вучић и додао да је Србија заинтересована за ауто-пут који би ишао преко Вишеграда, јер су то, како је рекао, важне деонице које повезују јако битне дестинације.

Председник Вучић истакао је данас да тешко да без добрих односа са САД можемо да рачунамо на просперитет, али и да на будућност не можемо да рачунамо, а и каква бисмо земља били, да не баштинимо наш слободарски дух и да суверено, сами не одлучујемо о својој будућности и штитимо интересе Србије.

– Хојт Ји је пренео тешке поруке, не сасвим нове, само изнете мозда с појачаном интонацијом, а ја сам, за октаву више, штитио суверено право Србије и грађана Србије да буду свој на своме и да сами, суверено, одлучују о својој будућности – рекао је председник Вучић описујући на данашњој прес конференцији недавни састанак с функционером Стејт департмента.

Најављујући да ће сутра изнети све детаље тог састанка, рекао је да је свој посао радио цасно и одговорно, озбиљно, штитећи инетересе Србије.

Кроз различите теме је, каже, говорио о независности Србије, о независном одлучивању, сувереном праву да се народ и грађани Србије питају за будућност више много него неки други.

– Чини ми се да сам имао озбиљну аргументацију за то – рекао је Вучић на прес конференцији.

Хојт Ји је, каже, професионалац, озбиљан политичар:

– Пренео је неке тешке поруке за нас, не сасвим нове, можда са нешто израженијом, повишеноом интонацијом. У складу са тим ја сам за октаву снажније штитио инетересе Србије и право грађана да буду своји на своме и одлучују о будућности – пренео је Вучић.

Навео је да је договорено с америчком страном пре састанка да се саопштење сачини консензусом, те да су „наши амерички пријатељи вероватно помислили да ћемо покушати да сакријемо неку од тема или да их увијемо у лепе обланде, као што су то неки раније чинили“.

– Изненадило их је када су добили текст, можда и бруталнији него што су очекивали…Тај текст је одражавао све са састанка, од браће Битићи, до паљења амбасаде. Ја не морам да додајем о утицају Русије, Косову и Метохији, што су највећа неслагања, о чему су они већ више пута говорили – рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра изнети шта су били његови одговори на сва та питања.

– Америка нам је важна као партнер…Тешко да без добрих односа са САД можемо да рачунамо на просперитет. Али, на будућност не можемо да рачунамо, а и каква бисмо земља били, да не баштинимо наш слободарски дух – истакао је.

Поштијемо америчке интересе, интересе ЕУ, Русије, али имамо интерес Србије и штитимо их, истакао је српски председник.

Приметио је, каже, по питању седења на две столице, да су они који би да учествују у сукобу о две столице подељени, па су за једну или другу столицу, 50 према 50 одсто.

– Грађани Србије су 40 одсто за хедну столицу, 10 одсто за другу, а 50 посто су за независну Србију. Е, ја сам на тој трећој страни – поручио је Вучић.

– Ја сам на тој трећој страни, хоћемо да имамо независну Србију, на ЕУ путу, која неће да се одриче пријатеља када је тешко, и ако су у питању Русија, Кина, САД или било ко други – закључио је председник Вучић.

Додик је нагласио да ће 72 километра ауто-пута до Бијељине, биће спремно за отварање на пролеће следеће године.

– Приближавамо се остварењу циља и преговарамо о осталим деоницама. Сада ћу вам рећи нешто што нисам хтео, пре 10 година био сам у Бриселу са идејом да помогну у изградњи ауто-путева, а један високи званичник ми је рекао, узевши мапу у руку: „све што иде горе, ка Србији мозе, све што иде на доле, испод Дрине не може“ – присетио се Додик.

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да Србија неће подржати стварање косовске војске, а сумња да је могуће да ће Српска листа гласати за њу.

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да су председник Србије Александар Вуцић и он потврдили одлучност да се на Балкану сацува мир.

Додик је истакао важну улогу Србије у регионалној стабилности, као и у безбедносним апсектима и да је добио уверавања вучића да србија зели доминантно мир у региону.

Упознао је, каже, Вучића са све гором ситуцијом у БиХ.

ОТКРИВЕНИ ТАЈНИ РАЧУНИ БИВШЕ ПРВЕ ДАМЕ: Драгица Николић згрнула чак четири милиона евра!

Посебно је изразио сумњу да ће подаци о попису бити исценирани, због чега је РС поритв њиховог објављивања, али то утиче на пут БиХ према ЕУ.

 

Извор: Telegraf.rs