Свет

Због чега се америчка војска налази на српским границама?

Фото: Јутјуб

„Сваког јутра када се пробудимо, знамо шта је наша највећа претња“

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

 

После више од деценије коју су провели борећи се са исламским побуњеницима у Ираку и Авганистану, америчка војска упознаје се са вештинама из Хладног рата како би се што боље припремили за потенцијалне претње од Русије у Источној Европи, територију коју је раније бранила совјетска армија, пише „Њујорк тајмс“.

На стотине борбених тенкова и оклопних возила морало је да буде префарбано у тамно зелено како би се уклопили у европски терен. Војници који су навикли да раде из великих, сигурних база у Ираку и Авганистану, сада морају да се камуфлирају, сакрију своје позиције и да науче да се разбију у мале групе уколико дође до напада дроном.

За разлику од приоритетног приступа копну Авганистана и Ирана, америчка војска не поседује неограничена права на ваздушну територију Европе. У Европи су границе војне.

Недавно је на аустријској граници заустављен конвој америчке војске, који је превозио муницију од Немачке до Румуније, и на њој је био задржан цео викенд због ограничења војних конвоја током летњих одмора.

НИШТА ОД ДЕОБЕ: Власт поклонила Албанцима север!

У јулу је на десетодневном тренингу у бившим чланицама Варшавског пакта, Мађарској, Румунији и Бугарској, учествовало 25.000 америчких и савезничких војника. На тим тренинзима, старији војни команданти проучавали су унапређене тактике и стратегије које су се некад користиле у борби против совјетских трупа, тенкова и артиљерије.

Америка је са савезницима из НАТО пакта позиционирала 4.500 војника у Пољску и три балтичке земље, с тим што планирају да неколико хиљада задрже у Европи због потенцијалне руске претње.

Због тога што је Москва распоредила своје оружане снаге уз границу са Западном Европом, и како пише „Њујорк тајмс“, поред тога су регрутоване Украјина и Сирија, министарство одбране САД овим потезом одговара на претње Русије.

Савезнице су појачале ваздушне, поморске и подморске контроле од Балтичког до Црног мора, а све у циљу да се адекватно и правовремено реаговало на активност руске војске на периферији НАТО-а.

– Сваког јутра када се пробудимо, знамо шта је наша највећа претња. Веома смо усресређени на Русију и претње које долазе са истока – рекао је пуковник Патрик Елис.

 

Извор: New York Times / Telegraf.rs