loading...
Регион Србија

ДОДИК: „Плаши их могућност – Република Српска уместо Косова“

Милорад Додик (фото:ЈуТјуб)

Председник Бошњачке демократске заједнице Муамер Зукорлић би волео да каже да Србија треба да се одрекне Косова, али се плаши да би неко у том случају предложио – онда нам дајте Републику Српску, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.

– Из тог разлога, Зукорлић и отвара причу како је, наводно, опасно да се Бањалука укључи у унутрашњи дијалог о КиМ и прети некаквим распакивањем региона – рекао је Додик, одговарајући тако на критику лидера БДЗ Санџака Муамера Зукорлића и бившег градоначелника Сребренице Ћамила Дураковића, који су оптужили председника РС за провокације и “удар на територијални интегритет БиХ“.

– Ни он, ни други бошњачки лидери, не могу ништа да распакују, само покушавају да подигну свој значај – изјавио је Додик за један београдски лист.

На питање да ли очекује да Бањалука добије позив да се укључи у дијалог о Косову, Додик одговара да је то унутрашња ствар Србије.

– Став РС је познат: не признајемо независност Косова, нисмо дозволили да га призна БиХ, наша политика је чврста и у РС о томе постоји консензус. Наравно, увек ћемо пратити званичну политику Србије – изјавио је Додик.

Зукорлић је за бошњачки портал Инс.ба. поздравио храброст председника Александра Вучића да “отвори“ питање Косова, али и упозорио да су идеје неких политичких актера о укључивању Републике Српске у унутрашњи дијалог о Косову веома опасне.

Он је, међутим, указао да у Србији “постоје нека промишљања да у дијалог и решавање питање статуса Косова треба укључити и питање РС“, те упозорава да је неприхватљиво размишљати на начин да један део територије или утицаја на Косову може или треба да се компензује угрожавањем територијалног интегритета Босне и Херцеговине:

– Свако повезивање РС и Косова значи директан атак на територијални интегритет БиХ – рекао је Зукорлић.

Извор: Vestionline, Tanjug
loading...