Србија

ДУШАН ЈАЊИЋ: Ово је лоша реприза Слободана Милошевића

Фото: Јутјуб

Председник форума за етничке односе Душан Јањић изјавио је да је иницијатива председника Србије Александра Вучића о унутрашњем дијалогу о Косову одличан пропагандно маркетиншки трик. Јањић сматра да је Вучићев позив у вези с променом Устава.

 

„Иза овог постоји безбедносни маркетинг и менаџмент, доћи ћемо до тога да је судбоносно питање пред нама, а то је Косово. Радите мобилизацију, коју је радио и Слободан Милошевић, на којој ће се појавити промена Устава. С друге стране, Косова, нема јер се конституише, овде нема опозиције, нема јавности јер је нисте информисали, с ким онда водите дијалог“, пита се Јањић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он мисли да се ради о јачању власти председника, а да је Косово само алиби.

„Овде се ради о једној лошој репризи Милошевића – кад је имао проблем да одглави однос и поделу моћи унутар Југославије и Србије, ухватио се Косова. Косово је дивна тема за мобилизацију, кад год сам у кризи. Косово није сам по себи предмет јер не постоји ништа на столу што од њих тражи да питају народ да ли да потпишемо“, каже Јањић у Новом дану телевизије Н1.

Јањић каже да је први проблем то што у Србији нема јавности односно да људи нису обаваштени шта је потписивано.

ПРАШКА ПОЛИЦИЈА У ПАНИЦИ: Стиже 2.000 ДЕЛИЈА, али их још нешто ПЛАШИ

„Проблем Косова је битан, потребан је дијалог, потребна је информација, али и промена понашања Владе и председника. Ивица Дачић је 2013. године потписао, прихватили су модел који се зове нормализација и две Немачке, немате простор да причате и будете неодговорни као Дачић да причате о поделама. Потписали сте да не разговарате о статусу“, каже Јањић.

Додаје да стога може да се разговара како ће Вучић, Дачић и премијерка Ана Брнабић да изврше своје обавезе.

„Али унутрашњи дијалог је немогућ, непотребан и не видим тему осим замене платформе – уплешћемо се у политичко емотивну тему, видимо да расту емоције, добићемо озбиљне тензије и ту је мој протест. Из искуства које имам, желим да им кажем станите станите, не палите ватру“, поручује Јањић.

Јањић сматра да треба прихватити тзв. модел две Немачке, односно потписати правно обавезујући споразум кад дође време.

„Јер тада можете рећи да се о статусу може разговарти кад постанемо чланица ЕУ, а не у процесу евроинтеграција јер се тиме Косово увлачи да одлучује о европској будућности Србије“, закључује Јањић.

 

Извор: kurir.rs