Регион Србија

„Цео регион све више вуче ка НАТО… Како ће Србија?“

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Посета Дејвида Мекалистера Београду, два пута за веома кратко време говори о појачаној активности Европске комисије према Србији.

 То значи појачану подршку евроинтеграцијама и реформама, али и о веће интересовање у ситуацији када се однос Запад-Русија компликује – оцењује Јован Ковачић, председник невладине организације Ист-вест бриџ.

Ковачић, који је још 2014. говорио о томе да Брисел и Вашингтон „спавају за воланом“, док Руси интензивно раде на придобијању „срца и душе“ Срба, сматра да су се они сада пробудили и да затезањем односа исток-запад цео наш регион постаје много интересантнији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Коментаришући недавне догађаје везане за Македонију, након којих је остало уверење да ту неко за некога „вуче конце“, да покушава да „преузме примат“, да се „позиционира“ и какве би могле бити последице, Ковачић истиче да што је већа тензија између Америке и Русије, толико ће расти притисак на локалне факторе и обрнуто, што опада притисак, он је мањи на одређену земљу.

– Цео регион све више “вуче“ ка НАТО-у. Како ће Србија у тој ситуацији ићи? Нисам американофил, нисам русофил, ја сам србофил, гледам шта је добро за нашу земљу и у овој ситуацији напетости мислим да је пут неутралности и пут ка ЕУ најкорехентнија и најпаметнија политика – истакао је Ковачић.

Додаје да ће то, свакако, бити јако изазован и тежак пут, јер, с једне стране, Руси кажу да Србија никада неће бити у ЕУ, а Американци је „вуку“ ка НАТО.

Извор: b92.net