Свет

ЗАХАРОВА АМЕРИКАНЦИМА: Нама нешто причате, а 1996. сте у Москву у врећи донели 500 милиона долара у кешу!

Марија Захарова (Фото: Јутјуб)

Говорећи о наводном мешању Русије у америчке изворе, портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова је приликом јучерашње конференције за новинаре подсетила да су САД приликом председничких избора у Русији 1996. године у врећама послали 500 милиона долара у Русију под изговором замене старих новчаница за нове.

 

– Вашингтон очигледно заборавља одређене ствари, између осталог да су тамошње власти уочи избора у Русији 1996. године послале 500 милиона долара и то у кешу – рекла је Захарова.

Тим речима она је прокоментарисала недавну изјаву шефа ЦИА Мајкла Помпеа о томе да је Русија, наводно, у протеклих 10 година настојала да пољуља демократске вредности унутар САД.

– Отворите стара документа и освежите сећање – додала је она.

Говорећи о самој операцији, Захарова је подсетила на то да је неколико ноћи заредом, уочи избора, неколицина људи из америчке амбасаде преносило вреће са доларима, чиме је финансиран кандидат којег је Америка желела да види на функцији председника Русије.

ПЉАЧКА ДЕЦЕНИЈЕ: Демократска странка оштетила Галенику за 60 милиона евра

Поводом тог инцидента тренутно се спроводи истрага како би се утврдила тачна имена људи укључених у тај процес, са циљем да се скрене пажња јавности да је Америка одавно укључена у процесе мешања у изборе других земаља.

– Различите државне и невладине организације, попут Ју-Ес-Ејда, Националног демократског института и других сличних структура у протеклих 10 година константно покушавају да продру унутар руског политичког естаблишмента са циљем да утичу на јавно мњење унутар Русије – додала је портпарлока руског спољнополитичког ресора.

Захарова је закључила да је Америка, почев од деведесетих година прошлог века, потрошила укупно пет милијарди долара како би извршила одређени утицај на политичку ситуацију у Русији.

 

Извор: rs.sputniknews.com

loading...
Loading...