loading...
Србија

Британски аналитичар: “Србија је лансирно поље Русије за Балкан, Црна Гора ‘тројански коњ'”

Русија за сада нема јединствену стратегију за Балкан, али ће је верујем имати до краја године, а у току идуће ћемо видети како она изгледа, каже у интервјуу за Радио Слободна Европа, координатор Центра за европску безбедност у Институту за међународне односе Марк Галеоти.

 

Овај британски аналитичар је за Европски савет за међународне односе урадио истраживање “Контролисани хаос: како Русија управља својим политичким ратом у Европи”.

У извештају је наведено да се Москва користи “активним мерама” које подразумевају све што може да помогне циљевима Кремља, а да су идеологија и циљеви извршилаца небитни, само уколико су у корист агенде Кремља, а то је неутралисање Европе и проширивање своје зоне утицаја.

Како каже Галеоти, Балкан је међу најслабијим тачкама, а Србија најважнија карика, јер служи као лансирно поље Москве за Балкан. Уверен је да ће и даље покушавати да утичу на збивања у Црној Гори само суптилнијим методама, као и да ће наставити притисак на БиХ и Македонију.

Северна Кореја решена да укроти САД: Урадићемо нешто што ће им нанети највећу патњу у целој историји

– Руси ће покушати да искористе Црну Гору као неку врсту “тројанског коња” унутар НАТО, ако буду могли. Видећемо како ће се то развијати. Русија сасвим сигурно неће одустати од Црне Горе – сматра Галеоти и додаје:

– Ипак, за Русију је Србија кључна, не само због дугодишњих политичких и културних веза, као и великог нивоа руских инвестиција, већ зато што Русија зависи од Србије, као њеног лансирног поља унутар Балкана.

Галеоти сматра да Србија има двоструку улогу, “с једне стране је срећна да прихвати руске борбене авионе и слично, али с друге стране има и своју дугодишњу амбицију да буде део ЕУ”.

КАКО СЕ МАНИПУЛИШЕ СА КОСМЕТСКИМ СРБИМА: У коалицији са ратним злочинцима

– Тако да би са руске тачке гледишта, ако не могу да оперишу са релативном некажњивошћу у Србији, било много теже да делују било где другде на Балкану. Због тога мислим да је кључно питање, хоће ли Србија омогућити Русији да је користи до одређене мере – каже овај стручњак.

– Не знам хоће ли још дуго Александар Вучић моћи да седи на две столице. То ће зависити колико је Европа озбиљна. Он то може да ради само зато што му то Европа дозвољава, а он ће то чинити док год може – уверен је Галеоти.

 

Извор: www.slobodnaevropa.org

 

Бонус видео:

loading...