Издвајамо Свет

МИРОСЛАВ ЛАЗАНСКИ: Ко је терористима дао сателитске снимке да убију руског генерала?

Мирослав Лазански (Фото: ЈуТјуб)

На командном пункту сиријске армије, у ширем подручју града Дејр ел Зора, погинуо је руски генерал Валериј Асапов, саветник сиријског генералштаба. Место, командни пункт, погођено је минобацачким пројектилом који су испалили терористи ДАЕШ-а. У размаку од само седам дана ово је већ други директан удар на руску армију у Сирији.

Пре неколико дана терористи су опколили и покушали да заробе вод руске војне полиције, њих 29 војника и старешина, али им то није успело. Сада су успели да убију руског генерала.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Оба случаја показују да терористи у Сирији прелазе на отворени рат са руским снагама у тој земљи и да у томе имају снажну, правовремену и врло прецизну обавештајну подршку западне коалиције, односно Американаца.

Јер, како би другачије терористи „напипали рупу“ у борбеном одбрамбеном распореду сиријске војске и кроз тај простор извршили пробој са тенковима, артиљеријом и оклопним аутомобилима, пробој-уклињавање од чак 12 километара у распоред сиријске армије да би опколили руске војне полицајце.

Неко је терористима дао на увид сателитске снимке распореда сиријске армије и вода руске војне полиције. Пошто ДАЕШ још увек нема свој сателит за извиђање у свемиру, онда није тешко погодити ко је терористима пружио обавештајне услуге.

Погодити командни пункт сиријске војске у Дејр ер Зору минобацачким пројектилом и убити руског генерала значи да су терористи, захваљујуц́и електронском прац́ењу радио-веза, знали да се генерал Асапов налази баш на том месту и да су координате те позиције добили сателитским извиђањем. Ко им је то омогуц́ио, или су „турбанџије“ у међувремену лансирале сателите за извиђање и прац́ење радио-веза?

Ова два случаја намећу Москви озбиљно размишљање о западним „партнерима“ у Сирији, „партнерима на заједничком задатку“ у борби против тероризма. Уосталом, брзо ц́емо видети како ц́е Москва одговорити на погибију свог генерала.

 

Извор: rs.sputniknews.com