loading...
Србија

Од 1. јануара промена за раднике у Србији: Ево шта вас чека ако радите у јавним службама

Смањен простор за злоупотребе

Возач, курир, возач економ или управљач возилом били су три назива радних места за исте послове, а у зависности од назива у уговору, појединци су за исти посао добијали различиту плату. То значи да су неки возачи на крају месеца имали прилично дебље коверте од других, иако им је задужење у фирми било потпуно исто.

Каталог радних места који ће се 1. јануара 2018. године ступити на снагу значајно ће сузити простор за злоупотребе који је у претходном периоду дозвољавао да се за исти посао плате разликују у знатном износу. Од око 2.000 тренутно постојећих послова и неколико хиљада различитих радних места у јавним службама, каталогом ће тај број радних места бити смањен, и то на 870.

АМЕРИКАНЦИ МОЛЕ ЗА ПОМОЋ НА ФЕЈСБУКУ, ДОК СЕ УРАГАН ПРИБЛИЖАВА САД: „Боже, помози нам, ова олуја је чудовиште“

– Ово је огроман корак начињен у правцу реформе јавне управе, јер једино системом који својим функционисањем обезбеђује праведност, транспарентност и, посебно важно из угла државе, организациону и финансијску управљивост, можемо допринети и бољем квалитету услуга према грађанима – каже Бранко Ружић, министар државне управе и локалне самоуправе.

– Ту говорим о бољим здравственим, образовним, социјалним, културним и свим другим јавним услугама које пружа држава. Сврха израде каталога радних места је да се попишу и групишу сви послови у јавном сектору, чиме се омогућава будуће објективно и униформно вредновање радних места.

– Попис и класификација радних места је основ за реформу платног система којој је циљ успостављање праведног, транспарентног и управљивог система – кажу у Министарству.

Истовремено, каталог и доследна примена у пракси смањиће диспропорције, тачније укинуће неправедне односе између плата за исте послове у различитим секторима.

У овом тренутку, каталог радних места у јавним службама садржи пописана радна места из културе и информисања, здравства, спорта, просвете, туризма, социјалне заштите, организације обавезног социјалног осигурања – ООСО (РФЗО, ЦРОСО, НЗС, ПИО), као и још шест посебно издвојених институција, као што су Акредитационо тело Србије, Институт за стандардизацију, Фонд солидарности, Правосудна академија, Републички завод за социјалну заштиту, Завод за заштиту природе.

– Пописана су и тзв. генеричка радна места, која представљају најтипичнија и заједничка радна места за све јавне службе, односно она која су опште препознатљива и обухватају административне, правне, кадровске, финансијске, рачуноводствене делатности, затим информационе системе и технологије, транспорт и друге – истичу у Министарству.

МОРИНУ СТИЖЕ ПРАВДА: Хрватски врховни суд одбио жалбу, Албанац ће бити изручен Србији

Надлежни објашњавају да је каталог одраз свакодневног рада јавне управе и као такав ће се константо унапређивати како би адекватно пратио процес реформе јавне управе, али и хватао корак с временом.

Када каталог од 1. јануара 2018. године ступи на снагу, послодавци ће својим актима о унутрашњем уређењу и систематизацију моћи да употпуне назив радног места из каталога у циљу прецизирања одређеног радног места, а моћи ће да пропишу и неке додатне услове у односу на услове предвиђене овим документом.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Srbija Danas/Večernje novosti

 

Бонус видео:

loading...