loading...
Издвајамо Србија

СКАНДАЛОЗНО! МУП КУПИО ШКОДА АУТОМОБИЛЕ УМЕСТО ФИЈАТА ИЗ КРАГУЈЕВЦА: Ево како то премијерка оправдава…

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

У Србији не практикујемо протекционизам, рекла је премијерка Ана Брнабић одговарајући на питање зашто је МУП купио аутомобиле „шкода“, а не оне из крагујевачког „Фијата“.

„Ко победи у јавној набавци, од њега купујемо, не практикујемо протекционизам“, рекла је Брнабићева гостујући на РТВ-у.

Одговарајући на питања у вези са њеним присуством и одласком неких министара на финалну утакмицу у Истанбулу кошаркашког првенства Европе између Србије и Словеније, Брнабићева је рекла да је тамо ишао словеначки премијер са неколико министара и да сматра да је у реду и да она оде да подржи наше кошаркаше.

Према њеним речима, то је била и прилика да разговара са премијерима Турске, Словеније, Естоније…

Брнабићева је, што се тиче доделе медаља, рекла да је то била молба турског колеге, да мисли да је селектор Александар Ђорђевић није ни приметио у том тренутку, а да јој је после пришао, да су се загрлили и да јој је част што се са њим упознала јер је, истакла је, Ђорђевић велики ас.

Упитана да прокоментарише наводе синдиката у Крагујевцу да је као медијатор током штрајка радника „Фијата“ имала „скандалозну“ улогу, јер се у договору са синдикатом нашла и ставка да радници немају право да штрајкују, чиме се крше Закон о раду и Устав, Брнабићева је рекла:

„Мој је одговор био да, уколико послодавац не поштује колективни уговор, свакако могу да штрајкују, а ако се он поштује, онда не треба да долази до обуставе рада.“

Како је навела, држава је стала уз раднике, али она не жели да „инсистирамо на српском инату“, после којег ће остати без посла две и по хиљаде људи.

„Сматрам важним и тражим да будемо сви заједно и да кажемо да штрајк није начин, а инвеститор свакако мора да поштује наше законе“, поручила је премијерка.

На питање да ли има наговештаја да „Фијат“ „пакује кофере“ и одлази наредне године из Србије, Брнабићева је рекла да је једина информација коју има та да се преговара о новом колективном уговору за наредне три године, из чега закључује, како каже, да Италијани не одлазе.

„Мени је то индикатор да остају“, закључила је Брнабићева.

„Разговарамо о повећању плата, не бих о процентима“

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да се воде разговори са ММФ-ом, као и интерне калкулације у Влади, колико би могло да буде повећање плата у јавном сектору, али није могла да прецизира колико ће бити то повећање.

„Када бих говорила, говорила бих у форми нагађања. И даље водимо разговоре са ММФ-ом и наше интерне калкулације колико би могло да буде повећање, а да се не угрозе фискална стабилност и дисциплина“, рекла је Брнабићева гостујући на РТВ-у.

Назначила је да надлежни не желе да све што имамо дамо у потрошњу, већ желе да стимулишу инвестиције, а да раст „иде“ из извоза и инвестиција.

Пре тога, указала је премијерка, 2007. и 2008. године раст је ишао из потрошње, па је Србија била пред банкротом.

Упитана да ли се ствара притисак ако председник Александар Вучић најави повећање од десет одсто „па се коригује и каже биће значајно повећање“, Брнабићева је рекла да то не ствара притисак.

„Мислим да имамо за значајно повећање, а ја нећу говорити о процентима“, рекла је Брнабићева.

„Биће формирана Радна група о унутрашњем дијалогу о КиМ“

Брнабићева је изјавила да ће бити формирана Радна група која ће логистички подржати председника Александра Вучића и све грађане који желе да учествују у унутрашњем дијалогу о Косову и Метохији.

Нагласила је да је разговарала са Вучићем о дијалогу и подвукла да ће он позвати све да учествују у њему и да се нада да ће што већи круг људи у томе узети учешће.

Како је рекла, неће она бити та која ће рећи како нешто урадити, већ ће слушати све стране, позицију, опозицију, цркве, НВО и друге, истичући да је то дијалог који води председник Републике.

Премијерка је демантовала наводе једног медија да ће се састати са косовским премијером Рамушом Харадинајем у Нишу, рекавши да нема баш никакву информацију о неком сусрету са Харадинајем „и то још у Нишу“.

Међутим, како је додала, председница је Владе и, ако је потребно, видела би се са њим.

Брнабићева је напоменула и да је тај исти медији писао и да ће градоначелник Београда Синиша Мали бити шеф њеног кабинета.

 

Извор: Танјуг