Свет

Американци гледају у своје срушене куће и плачу: Шта смо Богу згрешили, ураган Харви нас је уништио

Велики број људи у Америци је напустио своје домове пред налетом урагана Харви који је нанео велику штету приобалним областима САД. Градови и мања места су били под водом, а после недељу дана људи су почели да се враћају у своје домове и да санирају штету.

На хиљаде становника из Тексаса и Лујзијане је током временске непогоде пронашло уточиште у склоништима широм САД.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Тексасу је оштећено најмање 49.000 кућа, а око 200.000 домова је остало без струје. Евакуисано је укупно око 785.000 људи.

Званичници су дали дозволу људима да се врате у своје домове, а они су на свом кућном прагу затекли језиву ситуацију.

Све смо изгубили у трену

Лери Кемп (65) је након повратка својој кући затекао стравичну сцену и не налази праве рече којима би описао како се сада осећа, преноси пеопле.цом.

– Све ово изгледа као да смо ставили наше ствари у веш-машину и протресли их. Ово је болесно – рекао је он.

Његов дом је око 48 километара удаљен од Хјустона, а био је под водом која се излила из оближњег језера. Висина воде у његовом дому била је чак 1,5 метар.

Он и његова жена су били код пријатеља када је почео ураган, а из куће су успели да узму само најосновније ствари. У свој дом су се вратили у уторак чим се вода повукла.

– Цео мој живот је тамо. Све што смо стицали је нестало. То је разарајуће. Све док не уђете у кући и не видите блато по свом намештају нећете знати какав је то осећај. Ништа није на свом месту – рекао је он.

Док не буду средили своју кућу, пар ће живети у приколици. Упркос разарању, они не намеравају да се преселе на друго место.

Процењује се да је штета на јавној имовини 81,3 милиона евра. Многе куће неће моћи да се обнове одмах, а људи ће остати са пријатељима и у склоништима на дужи период.

Џери Шенон је за НБЦ изјавио да се веома потресао када се врато у своју кућу у Мериленду 31. августа. Претресао је ствари у свом дому и покушао је да поврати неке породичне фотографије.

– Изгубили смо 43 године. То је грозно, али шта вам друго преостаје? Очистите неред и кренете напред – рекао је он.

Срећни смо што смо живи

Ураган Харви је тешко погодио градић Бејтаун. На улицама овог града могу да се виде мртве животиње које леже наоколо, јер у овом месту има доста фарми, па власници нису стигли да спасу животиње на време.

Роберт је са својом ћерком и зетом морао да напусти свој дом, а када су се вратили после урагана затекли су стравичну ситуацију.

Иако су изгубили материјалне ствари срећни су што су успели да се извуку неповређени, јер многи људи нису били те среће. Кажу да све може да се замени и да је најважније да су они на окупу.

Роберт каже да прво мора да размисли где ће сместити у наредном периоду, а да ће онда кренути да обнавља све оно што му је ураган уништио.

Људи се питају шта су иком згрешили да се тако природа поигра баш са њиховим домом…

Опоравак и нова опасност

Према националној иницијативи за опоравак од урагана, власници кућа сада морају да предузму одређене мере предострожности. Опасности вребају од змија и других животиња, испуцалих далековода, цурења плина и оштећења канализације.

Власници треба да документују сву штету да би поднели захтев за осигурање, преноси пеопле.цом.

И док људи покушавају да се опораве од урагана Харви, њима већ прети нова опасност. Ураган Ирма се полако креће преко Атлантског океана и прети да поново угрози градове у САД.

Извор: Telegraf.rs
БОНУС ВИДЕО: