Издвајамо Свет

ОВЕ ЗВЕРИ ЈЕ СРБИЈА НАРУЧИЛА: Успешно изведен први лет Ербасовог хеликоптера Х145М с оружаним системом ГФорце! (ВИДЕО)

Ербасов хеликоптер Х145М, који је Република Србија наручила, успешно је извео свој први лет са комплетним оружаним системом ГФорце, саопштено је данас из компаније Ербас. Пробни лет је изведен крајем августа у Донауверту, граду у Баварској

– Као први купац хеликоптера Х145М са оружаним системом ХФорце-ом, Република Србија је наручила девет хеликоптера Х145М, укључујући четири опремљена ХФорце-ом – изјавио је директор програма ХФорце у Ербасовом огранку за хеликоптере, Жан-Лук Андре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Захваљујући овом модуларном оружаном систему који је дизајнирао Ербас, хеликоптер Х145М може да буде опремљен са свим врстама навођеног и балистичког оружја, као што су ласерски навођене ракете и митраљези, наводи се у саопштењу Ербаса достављеном Тањугу.

Према ранијој најави представника Ербаса, српска војска и полиција би крајем 2018. године требало да преузме свој први Х145.

Уговором је предвиђено да у Србију стигне укупно девет хеликоптера Х-145М, од чега ће шест припасти војсци, а три полицији.

Хеликоптер Х-145М представља лаки транспортни и вишенаменски хеликоптер с борбеним могућностима и сматра се једном од најсавременијих летелица у својој класи у свету.

Он, осим двочлане посаде, може да превезе још девет наоружаних војника, а може да носи и ракетно и митраљеско наоружање, због чега је идеалан за превоз припадника специјалних снага и ватрену подршку њиховом десанту.

С обзиром на то да је реч о вишенаменској платформи, Х-145М може да се користи и за извиђање и борбене задатке. У цивилној верзији користи се и за трагање и спасавање.

 

Извор: Танјуг