Издвајамо Србија

ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ О ОСЛОБАЂАЈУЋОЈ ПРЕСУДИ МИШКОВИЋУ: Ево вам тајкуни, нек воде државу и ПОКРАДУ СВЕ!

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Председник је реаговао на одлуку Апелационог суда у Београду да правоснажно ослободи власника Делта холдигна Мирослава Мишковића од оптужби да је оштетио путарска предузећа. Биће поновљено суђење за утају пореза

Ево вам тајкуни, нека вам воде државу и нека покраду све што је у међувремену створено!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Овако је председник Србије Александар Вучић, за „Новости“, реаговао на једногласну одлуку Апелационог суда који је данас Мирослава Мишковића правоснажно ослободио оптужби да је оштетио путарска предузећа извлачећи новац из њих, док ће му суђење за утају пореза бити понављено.

Фото: Јутјуб

Истовремено, потврђене су и ослобађајуће пресуде за сина власника „Делта холдинга“ Марка Мишковића и Мила Ђурашковића, који су, такође, били оптужени за испумпавање новца из путарских фирми. И њима ће се поново судити за утају пореза.

У образложењу Апелационог суда се наводи да првостепена пресуда садржи битну повреду одредаба кривичног поступка, јер су у образложењу пресуде изостали разлози о одлучним чињеницама, а „они разлози који су дати су у знатној мери нејасни и противуречни“.

Мишковић и његов син Марко ухапшени су децембра 2012. година због сумње да су учествовали у малверзацијама у путарским предузећима, које су према оптужници оштетили за 16 милиона евра. Четири месеца касније оптужница је проширена и за утају пореза, а Мирослав Мишковић се конкретно теретио за помагање сину Марку, власнику компаније „Мера инвест“, да утаји порез од 320,2 милиона динара.

У притвору Централног затвора провео је осам месеци. Након полагања јемства од 12 милиона евра, пуштен је да се брани са слободе, али му је одузет пасош и забрањено да напушта Србију.

Након две године суђења у Специјалном суду, поступак му је спојен са суђењем Милу Ђурашковићу, који је, као власник неколико путарских предузећа, такође био оптужен за малверзације. Обједињени случај је тако 2015. кренуо испочетка. Пред сам крај суђења Мирославу Мишковићу се погоршало здравствено стање, па је судија Маја Илић његов поступак раздвојила од суђења сину Марку, Ђурашковићу и још осморо оптужених.

Прошле године у јуну Веће Специјалног суда га је ослободило за малверзације у путарским предузећима. За исту оптужбу ослобођени су и његов син Марко и Ђурашковић. Међутим, први човек „Делта холдинга“ осуђен је на пет година затвора и новчану казну од осам милиона динара за помагање у утаји пореза.
За исти случај син Марко је два месеца раније осуђен на три и по године затвора и исту новчану казну. Након осуђујуће првостепене пресуде Мишковижћ се жалио Апелационом суду.

УКЉУЧЕНИ „ПОДЕСТА“ И БРИТАНЦИ

Мирослав Мишковић је за браниоца у поступку ангажовао адвоката Зденка Томановића, а интересантно је да је две године правни заступник његове кипарске компаније „Хемслејд“, као заинтересоване у поступку, био британски адвокат Ијан Форестер. Он је због ангажовања на другом послу напустио овај случај, пре његовог окончања.
Иначе, медији у Америци писали су да је српски бизнисмен ангажовао тамошњу чувену лобистичку компанију „Подеста“ која би својим каналима у САД и ЕУ њега представила као жртвеног јарца.

 

Извор: Вечерње новости