Издвајамо Свет

СМРТОНОСНИ УРАГАН СТИЖЕ НА ФЛОРИДУ: Људи у паници беже, али им нестаје бензина и заглављени су у колонама (ВИДЕО)

Километарске колоне на улицама Флориде, стотине хиљада становника кренуло је у бег од разорног урагана Ирма. Све је у хаосу.

Око пола милиона људи на југу Флориде упозорено је и позвано да напусти своје домове. Америчке авио компаније покушавају да евакуишу што више људи. Све школе, колеџи и универзитети су затворени. Људи су опустошили трговине, чекају у редовима за бензин којег понестаје, што изазива панику и страх.

 Гувернер Рик Скот наредио је полицији и националној гарди да штити бензинске пумпе и цистерне. Ирма би Флориду требала погодити у недјељу око 14 сати по локалном времену. До сад је погодила Карибе и тотално их уништила.
Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

https://youtu.be/Acap3IrCYYk

„Ево, све је спремно. За сат времена путујем у унутрашњост земље код пријатеља“, каже Ријечанка Настасиа Цитковић, која живи у Мајамију. Додаље да се више боји панике која је захватила људе него самоог урагана.

Ален Вицик (34), из Слатине, тренутачно живи на Флориди с девојком. Описао је страх који су осетили после обраћања гувернер почетком недеље који је најавио најјачи ураган у последњих 20 година.

„Боравим у старом делу Сан Хуана, који су погодили снажни ветрови, али на срећу, није било поплава. Процењује се да је око милион људи остало без струје. Јављено је да би поједини делови острва могли четири месеца да чекају укључење струје“, рекао је Ален.

Додао је да је у току велико чишћење града, да је затворен аеродром и да су сви летови отказани. Тврди да не функционише ни бродски саобраћај.

Иако је већина људи на Флориди побегла пред немилосрдним ураганом, неки су се забарикадирали у својим кућама. Међу њима је Тампа Беј на Флориди.

„Проблем је што више нема горива. То изазива додатну панику. Сви се боје да неће успети да побегну. Ја сам одлучила да останем. Живим у граду Ларгу. То је пет минута вожње од Мексичког залива“, кажеТампа.

Глумац Отокар Левај (74), који на Флориди живи са супругом, такође се припрема на најгоре.

„Узели смо вреће за песак и напунили смо тридесетак џакова. Снабдели смо се бензином, водом, сувом храном“, каже Левај.

Никола Гагић (26), који је родом из Обровца и сад живи на Флориди каже да људи на улицама моле за воду.

„Сви је траже, а нема је више нигде. Нема ни горива“, каже Гагић.

„Било је то шест сати страве и ужаса. Људи су умирали од страха и скривали се у кућама. Силина ветра стварала је буку као да је 60 авиона изнад вас и сви су се бојали да ли ће све издржати“, прича Златко Марић.

Власник фирме за обезбеђење Сокол Марић целу ноћ и јутро напето је пратио што се догађа на карипским острвима које је погодио ураган Ирма. Марић на острву Теркс има луксузни комплекс ведан 50 милиона долара, који већ годинама изнајмљује.

„Према првим информацијама, није било већих оштећења. Виле су грађене чврсто, а сва стакла су атестирана против урагана. У зградама је ноћас спас пронашло 16 породица, 27 људи, међу којима је било жена и деце. То су радници с осталих острва који живе у дрвеним кућама и још не знају јесу ли изгубили кров над главом“, каже ексклузивно за 24сата Златко Марић.

„Тамо је још мрак и сви се боје да изађу, а тек кад се раздани, имаћу потпуније информације“, каже Марић.

Међу становницима Мајамија је и Слободан Јањуш (64), некадашњи голман загребачког Динама. Он је удар Ирме описао као тутњаву хиљаду тенкова. Објаснио је да је најгоре у трговачким центрима.

„Мислим да у мојој околини више нема ниједне продаваонице у којој можете да купите литар воде. Све је разграбљено. Не могу да вам опишем како је то изгледало“, каже овај бивши спортиста.

На Куби је склоњено 36.000 туриста, а у Доминиканској Републици њих 7500. Ураган би с Кубе требало да продужи ка југоисточној обали САД.

Прва је на удару Флориду па Џорџија, из које већ бежи 540.000 људи, и затим Јужна Каролина. Амерички центар за урагане предвиђа плиму осам метара изнад нормале и “опасност од смртоносних поплава”, што не чуди ако знамо да је Ирма двоструко већа од Флориде, односно величине је целе Француске.

Одмах после Ирме, урагана четврте категорије, који дува јачином од око 240 километара на сат, САД ће погодити Хозе, ураган треће категорије, који дува 193 километра на сат.

И док се Ирма креће према Флориди, Хозе би могао да погоди већ потпуно разрушено острво Барбуду. Затим ће Катја запретити Мексику и проузроковати незапамћене поплаве.

Британија је послала своје војнике према погођеним подручјима која су под њиховом влашћу, а француска морнарица послала је воду и бродове на разрушено острво Свети Мартин.

Тамо је слетела и холандска војска јер је острво подељено на француски и холандски део. Уништена је комплетна инфраструктура. Страхује се како би на подручјима на којима не раде водовод и канализација могло да дође до заразних болести.

Извор: Курир.рс. / 24сата.хр