Издвајамо Свет

УДАРНА ВЕСТ! УЗБУНА У ЈАПАНУ: Северна Кореја испалила ракету у правцу истока! (ФОТО)

Пјонгјанг — Северна Кореја испалила је балистичку ракету из Пјонгјанга у правцу истока, саопштила је војска Јужне Кореје. Ракета је испаљена из четврти Сунан у Пјонгјангу.

Јапан је саопштио да је ракета прешла преко територије те земље и пала у Тихи океан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јапанска телевизија НХК упозорила је становнике Хокаида и Тохока да пронађу заклон пошто је пројектил прелетео Јапан, односно ваздушни простор у близини острва Хокаидо у 7:06 сати по локалном времену.

Према подацима војске Јужен Кореје, ракате је пала у Тихи океан, 2.000 километара источно од Хокаида. То значи да је прелетела путању од око 3.700 километара.

Иначе,од Пјонгјанга до острва Гуам, америчке територије у Тихом океану, има око 3.400 километара. Режим Ким Џонг Уна раније је претио да ће гађати то острво.

Јужна Кореја и САД анализирају детаље, још није познато који тип ракете је у питању, јавља ББЦ.

Прошлог месеца, Северна Кореја је испалила ракету која је прелетела Јапан, а Токио је тај потез назвао “претњом без преседана“.

Ново тестирање ракете уследило је недуго након што је Јужна Кореја организовала вежбе у Јапанском мору.

Иначе, након што је СБ УН усвојио нови пакет санкција против Северне Кореје, Пјонгјанг је упозорио да је време да се “уништи САД, потопи Јапан и избрише Јужна Кореја“.

Савет безбедности Уједињених нација усвојио је санкције због претходног нуклеарног теста Северне Кореје.

Пјонгјанг је 29. августа лансирао балистичку ракету која је прелетела север Јапана. Верује се да је ракета хвасонг-12 летела 2.735 километара и достигла висину од 548 километара пре него што је пала у Тихи океан.

https://twitter.com/azusata/status/908452823934705665

 

 

Извор: Б92

БОНУС ВИДЕО