Србија

У овом граду нема места за мртве: Сахрањују где стигну, чак и на војној земљи

Фото: Јутјуб

Што се сеоских гробља тиче, сва су неуређена и зарасла у растиње, њима нико не газдује, а сахрањивање је стихијско

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Од шест градских, на пет гробља нема места за сахрањивање, али на једном од њих постоји чак неколико стотина „илегалних“ гробова и то на земљи која припада Војсци Србије! Најдрастичнији пример бесправног сахрањивања у Ваљеву је на век и по старом гробљу у насељу Боричевац, где је већ годинама „нападнуто“ око 45 ари земљишта у власништву Војске, с обзиром да се то гробље граничи са војним полигоном.

ЈОВАНОВИЋ: У Приштини смо 1999. побили све што смо могли! Вучић има већу власт него Немци 1941-е али неће још дуго!

„Илегално“ сахрањивање је почело пошто је 50 ари регуларног дела гробља, којим управља ЈКП „Видрак“ попуњено, па су се поједини житељи тог насеља „досетили“ да на слободном простору парцеле, која је у власништву Војске, обележе хумке и сазидају сокла. Процена је да је на тај начин сахрањено већ неколико стотина мештана Боричевца.

– То је процес који траје и даље и који је потпуно самоиницијативан од стране мештана. Нас, практично, обавештавају када је сахрана већ обављена. Немамо механизам то да спречимо јер се сахране обављају на делу парцеле која уопште није у нашем власништву. Свакако да би ангажовање чувара помогло, али због забране запошљавања у јавном сектору ми већ кубуримо са људством у гробљанској служби где имамо само четири запослена за шест гробаља – каже директорка „Видрака“ Слађана Марковић.

С обзиром на то да је о свему обавештено Министарство одбране, Војска је у једном делу парцеле поставила жицу, али то није зауставило бесправно сахрањивање.

С друге стране, у граду од скоро 100.000 живих душа, регуларно сахрањивање тренутно је могуће само на највећем, Новом гробљу, док су, попут Боричевца, гробља Градац, Попаре, Кличевац и Горић попуњена.

– На Новом гробљу смо „мирни“ у наредне две године, чак и са садашњим просеком од 560 сахрана годишње, али већ следеће буџетске године се мора планирати куповина нових парцела за ширење гробља. Проблем је што оно може да се шири само на једну страну, где власници земљишта имају могућност да ар своје земље процењују као да се налази у центру града – каже Марковићева.

НИСУ СЕ НИ САСТАЛИ, А ВЕЋ СУ СЕ РАСПАЛИ! Саша Јанковић хоће Ђиласа, Саша Радуловић неће Ђиласа!

Што се сеоских гробља тиче, сва су неуређена и зарасла у растиње, њима нико не газдује, а сахрањивање је стихијско.

– По селима је све више гробова по њивама, имањима, двориштима кућа, а има их и поред саобраћајница. Нема сумње да се ради о противзаконитој пракси, којој је тешко супроставити се. Јер, када је у питање сахрањивање ван прописаног места, надлежне су комунална и санитарна инспекција, али само по пријави грађана – објашњава директорка „Видрака“.

Извор: S.S.