Регион

КАКО ЈЕ НАСЕР ОРИЋ, УЗ ПОМОЋ НОВЦА ДРЖАВЕ СРБИЈЕ, мобилног и жене избегао казну

Супруга крунског сведока против Насера Орића, који је чуван у Београду, новцем државе Србије 2015. купила је мобилни телефон на који их је звао господар рата у источној Босни.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Самира Авдића (50), који је требало да буде најважнији сведок тужилаштва на суђењу Орићу у Сарајеву, и његову породицу у Београду чували су припадници Јединице за заштиту личности МУП Србије, који су направили пропуст и дозволили да оптужени ступи у контакт са сведоком, који је затим одустао од сведочења. Овај сведок се трећи пут оженио и нова супруга је родом из Сребренице, као и Орић, који је пореклом из тог краја, из Поточара.

Зашто није контролисана сведокова супруга

– Први пропуст је био што није обављена ваљана безбедносна процена Авдићеве супруге, која је заједно чувана са њим. Кључни пропуст је направљен када она није контролисана и није откривено да је набавила мобилни телефон и картицу, који нису били под надзором српских служби. Накнадно је откривено да је она новац који је држава Србија дала породици Авдић да купи школске књиге за децу искористила да купи мобилни телефон – каже извор “Блица” који је био упознат са чувањем Авдића.

ПОЗНАТИ НЕМАЧКИ НАУЧНИК ДР ХЕНЗЕЛ ТВРДИ: Срби ће се рађати са деформитетима због НАТО ЗЛОЧИНА!

Преко тако набављеног телефона за који српске службе нису знале да постоји Орић је разговарао са Авдићем, који је затим одустао од сведочења против њега. Тај разговор обављен 2015. пресрела је СИПА, агенција БиХ за борбу против криминала, и обавестила је надлежне у Србији.

У пресретнутом разговору прво Авдићева супруга прича са непознатом особом на енглеском језику. Након тога разговор настављају Авдић и Орић. Авдић је тражио од Орића да му пошаље 2.000 конвертибилних марака, наводећи да му је тај новац потребан да напусти Београд. Орић га пита да ли га туку и притискају у Србији, а Авдић одговара одречно, наводећи да је све у реду.

Овај разговор нису скривали ни Орићеви адвокати, али у њиховој верзији Авдић је наводно био заточен у Београду, и тврдио да га муче, те да потплаћују сведоке са 2.000 марака. Део разговора је достављен суду у Сарајеву.

Сам Авдић је након тога прво отишао у БиХ, где је давао контроверзне изјаве да је наводно уцењиван да ће бити осуђен ако не сведочи против Орића, као и да су му нудили 800.000 евра да терети господара рата у источној Босни.

Занимљиво је да су пре тога Орићева одбрана и сарадници водили велику кампању против Авдића, проглашавајући га психичким болесником и лажовом.

Иначе, Авдић, који је био припадник 28. дивизије Армије БиХ и члан Сребреничке групе, пре овога био је осуђен и одслужио је казну. Њему и још трима особама судило се за убиство четири Србина из Милића, а Авдићу и још једном његовом саборцу и за убиство једног Бошњака из Сребренице. Осуђен је на 10 година затвора, а након жалбе Врховни суд је казну смањио на пет година.

Распорио трудницу, копао очи

Самир Авдић је још 1. и 8. децембра 2008. сведочио Тужилаштву у Бијељини. Он је пре тога своју изјаву о бројним злочинима Орића исписао руком на 130 страна. Међу најсвирепијим злочинима су убиство труднице у Лозничкој Реци, као и убиство сребреничког судије Слободана Илића (46).

– Жена почиње да јауче и пада на земљу, а истовремено се откопчава и наруквица, коју Насер узима. Затим јој је забио нож у стомак, и то отприлике на месту где је желудац, а онда је нож свукао низ стомак, услед чега је из ње испало све, па и кеса, како бих је назвао, у којој се налазило дете у утроби мајке – причао је Авдић. Он је тужиоцу испричао да је приликом напада на село Залазје на Петровдан (12. јула) 1992. заробљено осам Срба, од којих је Орић убио судију Илића.

АМЕРИЧКИ ГЕНЕРАЛ ИЗНЕО ЈЕЗИВЕ ТВРДЊЕ: Рат са Северном Корејом је заказан, ево када почиње…

– Насер му је прво ножем извадио оба ока, при чему тај човек ни гласа није пустио. Сео му је на прса и заклао га – сведочио је Авдић.

Милошевићев телохранитељ има пријатеље међу политичарима

Насер Орић, који је као српски полицајац почетком деведесетих био близак телохранитељ диктатора Слободана Милошевића, у интервјуу 2014. рекао је да је сачувао пријатељства из Београда међу особама које су “на високим позицијама у полицијским структурама, а има и неких у политичким структурама”.

 

Извор: Blic.rs