Регион

Прогноза за Босну: Договор или нови рат!

Амерички институт за стабилизацију и транзицију из Вашингтона објавио је детаљну политичку анализу Европе, у којој се простор БиХ означава као могуће ново ратно жариште. „Свет се фокусира на Блиски исток, а БиХ која је служила као пример међународне интервенције и реконструкције данас је неуспела држава. Земља је у процесу распада и у сталном политичком превирању последњих 10 година“, наводи вашингтонски Институт.

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У овој анализи се истиче да је „БиХ неуспела држава у срцу Европе“. Такође, да ако до краја године не буде измењен Изборни закон, неће бити ни уставне основе да се избори одрже и формира нова влада Федерације БиХ.

Прети колапс државе

„Могући колапс на државном нивоу би водио ка цепању земље. У РС била би једина функционална влада унутар БиХ и не би јој остало ништа друго него да покуша да се отцепи од Сарајева“, стоји у овом извештају у ком се процењује да би то и код Хрвата у Босни могло да произведе идеју да крену својим путем.

Срамота! Ово је текст заклетве коју су српске судије положиле пред злочинцем Тачијем!

У анализи се истиче да будућност БиХ изгледа суморно услед непрекидне политичке и економске нефункционалности и безбедносне претње појачане радикалним исламом, умањеним интересом ЕУ и САД и раздорним страним утицајем Русије и Турске.

„Ове чињенице доприносе кризи која прети понављањем насиља насиљу из деведесетих година“, упозорава се у анализи америчког института.

Трећи ентитет за стабилност

Институт из Вашингтона наводи да би приоритет администрације Доналда Трампа требало да буде да с европским савезницима „присили Сарајево да се придржава одлуке Уставног суда о измени Изборног закона.
Институт се заложио и за окончање међународног протектората у БиХ, укључујући уклањање страних судија из Уставног суда БиХ. Такође је указао да би стабилности БиХ допринело успостављање три национална ентитета.
Некадашњи судија Уставног суда БиХ Крстан Симић каже за „Вести“ да је ова анализа веродостојан показатељ стања у БиХ које умногоме подсећа на оно из 1990. и 1991. године.

– Ефикасност БиХ и степен владавине закона указују да ова држава нема будућност и да ће се распасти. Кључно питање је да ли ће политички лидери три народа предузети нешто да се то не догоди или ће наставити са садашњом праксом да не чине ништа. Свака од три стране је дубоко у рововима своје политике и то се одражава на све народе – каже Симић.

Хрвати вребају прилику

Он се једино нада да су и политичари и народи довољно озбиљни да се присете блиске прошлости и више од 100.000 мртвих, што је резултат чињенице да није било спремности да се седне и договара. Али и упозорава да после ослобађајуће пресуде Насеру Орићу пре само десетак дана умало није дошло до туче бошњачких и српских жртава.

Најбоље сваком своје

Историчар Чедомир Антић поводом извештаја вашингтонског института каже за „Вести“ да такви пробни балони често стижу из САД и ЕУ. Он објашњава и да се повремено јави размишљање да треба радикално решити проблем који су САД делимично саме створиле.

Он каже да је ревизија Дејтонског споразума добра идеја. Односно, да будући договор треба да буде споразум великих сила и свих народа у Босни по ком би на том простору биле створене три државе.

– Тако би Бошњаци као неку врсту компензације добили своју државу и територију, као и остала два народа у БиХ – каже Антић.
Међутим, он се боји да су врло моћне структуре у свим већим државама и ЕУ заинтересоване да се криза настави и да српски у перспективи буде обесправљен.

– То видимо по низу других проблема који нису решавани, почев од Македоније, па до Црне Горе, унутрашњих проблема у Србији и питања Косова и Метохије – каже Антић.

Према његовим речима, чак и да се Изборни закон не промени то не би у пракси угрозило одржавање избора, али би могло да се одрази на опстанак Федерације БиХ.

– У таквој ситуацији поставља се питање на који начин ће Хрвати учествовати у формирању институција у Федерацији. Лако може да се догоди колапс унутар овог ентитета што би произвело последице и на функционисање БиХ. Подсетићу да Хрвати све ове године стрпљиво граде своје позиције и унутар Федерације, али и БиХ, те је само питање када ће затражити за себе иста права која имају Бошњаци и Срби – оцењује Симић.

Српска даље може сама

Председник РС Милорад Додик као и амерички Институт тврди да ће се БиХ распасти, али да је Српска самоодржива.

– БиХ је творевина која не може да успе – закључио је Додик који оцењује да је Српска у односу на БиХ економски стабилна, да је смањена незапосленост и забележен раст пореских прихода.

Он каже да политички систем у БиХ производи сиромаштво и да Српска од такве творевине нема ништа.

Шокантно! Ово су ТЕКСТОВИ ПОРУКА које су код Јелене Крсмановић НАЂЕНИ У ТЕЛЕФОНУ

– Ниједна мера није била у функцији подршке, тамо нема суверене монетарне власти, а Централна банка је под управом странаца – навео је Додик и додао да би Босна могла да функционише ако би се придржавала Дејтона, али је пракса потпуно другачија.

– Међународни представници и Сарајево, највише СДА, учинили су све да ојачају унитаризам и од БиХ су направили монструма – казао је Додик.

 

Фото: Pixabay.com

Извор Vestionline.com