Србија

ШАРЧЕВИЋ ПРОТЕРУЈЕ ПЕКАРЕ ИЗ ШКОЛА: Нећете нам више товити и тровати децу!

Фото: Јутјуб

Министар просвете Младен Шарчевић разбеснео се када је схватио да велики број основних и средњих школа у Србији део свог простора издаје пекарама и ресторанима брзе хране, те најавио да би, зарад здравља деце, на свим тим објектима ускоро могао да се нађе катанац!

Немам ништа против да школе неком предузетнику издају део простора, али немојте да децу товимо пецивом! Немојте да их гојимо шећерима и масноћама и свим тим нездравим намирницама. Деца су нам најважније што имамо и морамо да их сачувамо! Па нисмо банана држава! – огорчен је Шарчевић.

Министарство просвете недавно је почело са пописивањем објеката брзе хране у српским школама, а њихов број изненадио је и министра.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Недопустиво је да се деца на овај начин подстичу да се нездраво хране и, након што урадимо све анализе, министарство ће размотрити забрану тих објеката – каже Шарчевић и додаје да је министарство, нарочито након инцидента са масовним тровањем 149 основаца у београдским школама, решило да коначно уведе ред у исхрану деце.

Иначе, стручњаци упозоравају да је у последњих 20 година број гојазне деце у Србији порастао за невероватних 60 одсто. Како каже др Татјана Мраовић, дијетолог и саветник за исхрану, главни разлог за то су управо нездрави и такозвани брзи оброци.

– Врста хране која се продаје у пекарама и фаст фудовима је врло лоша по здравље деце и утиче на појаву гојазности. Посебно су нездрава честа конзумирања масних, слатких пецива од белог брашна, али и оних пецива која због високог садржаја соли додатно ремете здравље – упозорава др Мраовић, која се слаже с иницијативом да се из круга школа „протерају“ пекаре и фаст фудови:

– Постојање киоска са храном у оквиру школа потенцира и нередовност у исхрани деце. Ученици не доручкују ујутру код куће, где би имали квалитетнији оброк, већ чекају велики одмор, што је, свакако, касно.

Извор: Kurir.rs/Informer.rs