Србија

Дачић: Светски центри моћи се заиграли око граница на Балкану

– Светски центри моћи су се заиграли када су мислили да је могуће прекрајати границе на Балкану, јер овај регион није део ЕУ – изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Према његовим речима, „то је један од најсветлијих примера двоструких стандарда и лицемерја светске политике“.

Шеф српске дипломатије је додао да ће Београд остати присталица европских принципа и демократије, али неће жртвовати своју независност.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Наставићемо да се боримо за своју будућност, сарађујемо са нашим суседима и покушамо да решимо проблем – рекао је Дачић.

На питање да ли ће Србија увести санкције Русији на захтев Запада, Дачић је рекао да Србија са Русијом жели да одржава свеобухватну сарадњу и пријатељске односе у политичкој и економској области, науци, култури, образовању, као и у питањима одбране, безбедности и војне индустрије.

– И наставићемо то и убудуће. Стога ће Србија остати доследна у својој политици и неће се придружити европским антируским санкцијама. Штавише, надамо се и желимо што скорије укидање санкција Русији – истакао је Дачић.

Српски министар је додао да се Србија суочава са последицама своје одлуке.

– Србија жели у ЕУ, али никада нећемо ићи против сопствених националних интереса и никада неће увести санкције против пријатеља – рекао је Дачић.

Извор: Srbija Danas/ rs.sputniknews.com