Србија

ДРАМАТИЧНО: Бин Ладенови људи вршљају по Косову

Момир Стојановић упозорава да на југу покрајине има око 300 повратника који су ратовали за ИС и да су неки високо позиционирани

Генерал Момир Стојановић, бивши директор Војнобезбедносне агенције ВБА, каже да је на Косову тренутно око 300 повратника ИС и да су неки од њих високо позиционирани у тој организацији, те да наше службе, иако им је маневарски простор на Косову и Метохији смањен, то морају да прате, јер може да се рефлектује на ужу Србију.
Пошто је ЦИА објавила документа Осаме бин Ладена (из његовог лаптопа), међу којима су биле и мапа Косовске Митровице и фотографија Храма Светог Димитрија у том месту, Стојановић у разговору за Курир каже да Бин Ладен није долазио на Косово да прикупља те податке, али да му их је слао неко високо позициониран у тој организацији у јужној српској покрајини.

– Проблем је што српске службе на Косову не могу да прате понашање тих људи након њиховог повратка с ратишта. У време док сам био председник Одбора за контролу служби, у редовним извештајима истицали су да им је познато да је око 300 припадника с КиМ учествовало на ратиштима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

То што је нађено у рачунару Бин Ладена, те локације и позиције цркава на Косову и Метохији, претпостављам да је то урадио/снимио неко од тих добровољаца Албанаца за рачун ИС и предао их Бин Ладену. Али то отвара друго питање – то значи да постоје људи на КиМ који су високо позиционирани у тој организацији – наводи Стојановић и додаје:

– Бин Ладен је био вођа Ал Каиде и ако он није долазио на Косово да прикупља те податке, њему је те податке достављао неко с Косова ко се борио у редовима ИС. То захтева посебну анализу и идентификацију тих људи и то сигурно неће урадити привремене косовске институције. Зато морамо да нађемо начин да наше службе, у тако ограниченим околностима, темељно прате стање на КиМ, зато што се то и те како рефлектује на ужу Србију.

Извор: Kurir / K. B.