Србија

ЕВРОПИ КВАЛИТЕТ, НАМА ШКАРТ! Ово нисте знали: Сва страна роба у Србији из Кине

Pixabay.com

Чак 95 одсто производа најбољих светских брендова који се продају у нашој земљи направљени су у Кини * Та роба није неквалитетна, али проблем је што се најбољи примерци извозе у ЕУ, док нама често уваљују шкарт, кажу стручњаци

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Више од 95 одсто производа светских робних марки који се продају у Србији произведени су у Кини, показало је истраживање Информера! Чак и роба најскупоценијих и најпознатијих брендова која се може наћи у нашим продавницама, било да је у питању одећа или техника, направљена је барем делимично у најмногољуднијој земљи света.

Стручњаци кажу да је чак и на производима који немају ознаку „мејд ин Чајна“ готово увек неки део или састојак произведен на Далеком истоку. Према њиховим речима, та роба генерално није неквалитетна, али је проблем у томе што се најбољи примерци извозе у земље ЕУ у којима су контроле ригорозне, док нама често уваљују шкарт.

Председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић каже за Информер да не постоји врста робе која се може купити у Србији а да није направљена у Кини, почев од одеће и обуће, преко посуђа и играчака, до електронике и беле технике.

– Грађани Србије вероватно нису ни свесни да, када купују неки комад гардеробе или технику светски признатог бренда, заправо купују нешто што је произведено у Кини. Ово је случај у 95 одсто робе која је у нашу земљу увезена. Чак и када на декларацији није означено да нешто долази из Кине, обично је бар неки део тог производа направљен тамо. Међутим, то што је нешто произведено у Кини, не значи да је неквалитетно. Брендови попут „адидаса“, „сонија“ или „заре“ и на Далеком истоку праве се по врхунским стандардима и контролисани су од стране матичних компанија. Проблем је што најбољи примерци тих производа иду у Европску унију, а нама се често подмеће шкарт – каже Атанацковић и објашњава како долази до тога:

– Проблем за наше тржиште је што роба која се увози из Кине стиже у контејнерима, а царина се плаћа по килограму. Због тога она и не може да се спроведе кроз редован поступак и да се уради строга контрола. Тако нам стижу неквалитетнији и јефтинији производи, који угрожавају нашу индустрију.

Председник Националне организације потрошача Горан Паповић каже за Информер да у Србију често стиже роба произведена у Кини која није прошла контролу у ЕУ.

– Многи велики светски брендови своју производњу преселили су у Кину и друге источне земље, тако да не можемо рећи да је сва кинеска роба лошег квалитета, већ је проблем у томе што се нама пласирају оштећени примерци. То су производи који због ситних недостатака не прођу контроле на западном тржишту, па велики део тих неквалитетних артикала заврши на нашем. То се потрошачима у Србији продаје као прва класа, а заправо није – истиче Паповић.
Председница Управног одбора Центра потрошача Србије Вера Вида сматра да је српско тржиште преплављено робом која се производи у Кини а да тога нисмо ни свесни.

– Ту има шаролике робе, од технике, гардеробе, школског прибора… Чак 90 одсто играчака које се продају у Европи направљено је управо у Кини. Људи купују робу за коју сматрају да је квалитетна, али углавном не знају да су велики светски брендови своје погоне преселили у Кину због јефтине радне снаге. Тако се варају потрошачи, они купују неку марку јер је синоним за квалитет, а не знају да се делови производе у Кини – прича Вида.

Опасно по здравље

Горан Паповић напомиње да роба која долази из Кине не подлеже контроли хемијског састава, па може бити потенцијално опасна по здравље.

– Још један велики проблем јесте што већ 20 година немамо контролу хемијског састава производа које увозимо. Код нас, да би неко покренуо производњу џемпера, мора да добије од државе велики број дозвола, па тај џемпер неће коштати 20 већ 50 евра. Зато ће се већина одлучити за јефтини кинески џемпер који није прошао хемијску контролу, а не за скупљу домаћу производњу – јасан је Паповић.

Кинески фалсификати скоро као оригинали

Небојша Атанацковић каже да посебан проблем настаје када Кинези фалсификују робу познатих брендова и извозе је као оригинал.

– Ти фалсификати су поприлично верни оригиналу, јер Кинези праве и оригинале, па су овладали технологијом израде. Они од светских брендова, поред технологија, купе и идеје, тако да је тешко разлучити шта је право, а шта бофл – каже Атанацковић.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Informer.rs