Русија

Русија има и план Б који им се неће допасти

У контексту специјалне операције демилитаризације Украјине, Руска Федерација истовремено разматра неколико сценарија за развој даље ситуације у овој земљи.

Познати политиколог Геворг Мирзајан дошао је до овог закључка након анализе ситуације у Украјини.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У интервјуу за Царград, Мирзајан је говорио о „плану Б“ који би Русија могла да користи како ситуација са Украјином буде напредовала, а такође је оценио шансе Москве за успех у остваривању својих геополитичких циљева.

Геворг Мирзајан је пре свега скренуо пажњу на то да се Русија током специјалне операције у Украјини придржава неколико опција за развој догађаја.

Тако је Москва припремила много планова који се могу спровести у дело у зависности од конкретне ситуације. Тренутно се руско руководство придржава „програма максимума”, током којег се планира спровести федерализација Украјине са неутралним статусом, денацификација и проширење права за регионе.

Такође, према мишљењу политиколога, постоји такозвани „план Б“ Русије о ситуацији са Украјином. Ова стратегија подразумева нешто другачије циљеве које је Москва поставила да неутралише украјинску кризу – стварање новог државног ентитета који се граничи са остатком Украјине.

„Ово је варијанта стварања Новоросије. Односно, грубо говорећи, узимамо оне регионе који су проруски или блиски проруским: центар, југоисток, исток. А условна Новоросија формално остаје независна за сада“, објаснио је политиколог.

Међутим, према Мирзајану, „план Б” има одређене последице, будући да ће се поред нове државе налазити Западна Украјина, која има гасну инфраструктуру и нуклеарне електране.

Мирзајан је изразио уверење да ће Русија успети да реши ове геополитичке проблеме, као и да спроведе праве стратешке мере које ће у потпуности решити украјинску кризу.

 

 

 

 

 

 

Извор: Webtribune.rs

 

Ознаке