Србија

НОВИНАР МИЛОМИР МАРИЋ ТВРДИ: Аркан ми је признао ДА ЈЕ УБИЈАО ЗА ТИТА!

Славни новинар, главни уредник ТВ Хепи Миломир Марић открио је како му је својевремено Жељко Ражнатовић Аркан испричао да је годинама по Западној Европи убијао у име Јосипа Броза Тита и партије!

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Марић је у исповести „Недељнику“ препричао и анегдоту из Скадарлије, када се чувени писац Милош Црњански практично клањао Драгославу Шекуларцу и његовом фудбалском умећу.

Преносимо вам најзанимљивије делове Марићевог интервјуа:

* Те 1983, када је отворен ноћни клуб ‘Амадеус’, ја се појавим на вратима и ту неки човек у белом оделу. А тада је излазио фељтон о Мустафи Голубићу, који је путовао по иностранству и у име Коминтерне убијао разне људе, Троцког рецимо. И мени човек прилази и каже: Добро вече, ја сам Мустафа Голубић. То је био Аркан. Причао ми је како је ишао по иностранству да убија људе у име Тита и партије, баш као овај мој у фељтону. Питао сам хоће ли да ми исприча све то и он каже да хоће. Међутим, после је вероватно питао ове своје из Удбе и они су му рекли да се не зеза.

ЈАПАН ПРЕД УКИДАЊЕМ ЗАБРАНЕ НАПАДАЊА: Русија и Кина неће седети скрштених руку

* У „Два јелена“ у Скадарлији сви су се окупљали око Милоша Црњанског. И у једном часу улази Драгослав Шекуларац. Устаје Црњански: „Шеки, ви сте нама у емиграцији улепшали живот. Оно у Чилеу, онај дриблинг петом…“ Црњански узима салвету и смота је у крпењачу, па удара петом ко Шеки на СП. А Шеки не зна ко је то и о чему се ради. Кажу му да је писац. „Је л’ то Андрић?“. Ма већи од Андрића. А Шеки ће: „Па зар је то могуће?!“

* Мира Марковић ми је рекла да би да пише за „Дугу“. Знао сам како пише и мени се то новинарски учинило да би могло да буде добро. Нисам имао неких нарочитих проблема с њом. Тек на крају, она је поставила питање: „Он или ја“, а већ сам био „осуђен“ од Аркана, нападнут, ја сам видео да је то опасно по живот и отишао сам из „Дуге“.

* Била је у Тањугу једна метална каса, где су чували текстове из страних новина против Тита. Жика Ивановић из Тањуга нам је откључао ту касу и почели смо да објављујемо, те Тито је син пољског грофа, те ванбрачни син неког бискупа, те неког Јеврејина Мајера из Беча. Тада сам питао Милована Ђиласа зашто у његовим мемоарима не пише да је Тито грофовски син. Каже ми он: „Марићу, ја га знам од 1926. и то је овај човек. Али ти си млад, у Загребу има једно 20 људи који га знају из 1914, па види с њима.“ Одем, и кажу ми стварно да је то тај човек.

* Пита ме Горан Бреговић да ли могу да наговорим Кочу Поповића да пева на његовом албуму „Пљуни и запјевај“. И питао сам Кочу, каже он: „Ма какви“. И онда ми рече Горан да нађем било ког револуционара, ја позовем Темпа. Он није имао проблем с тим, само што није знао да пева.

* Звао ме Марко Никезић кад се појавио Слободан Милошевић. Каже: „Ово ће на лоше да испадне, тако се не прави модерна Србија. Ова Милошевићева ‘Политика’ је као Недићево ‘Ново време’. То ће све и завршити у границама Београдског пашалука, као Недићева Србија.“

Седео сам поред Туђмана на оснивању ХДЗ-а

Био сам младић и чујем да је неки Титов генерал постао усташа. Фрањо Туђман, тек изашао из затвора. Ја код њега и он ми каже да му нико није ушао у кућу толико времена. Новинари из „Вијесника“ ме питају како могу да се шетам с тим усташом. Туђман је био убеђен да сам курир Добрице Ћосића и да треба да одржим ту неку везу. И много година касније, на оснивању ХДЗ-а, у Клубу књижевника у Загребу, седео сам поред Туђмана. Има сцена кад му кажем: „Господине, генерале“, а он скочи и каже: „Нисам ја више Титов генерал, ја сам доктор повијести.“

 

Извор: Informer.rs