Србија

ДА ЛИ СТЕ У ОПАСНОСТИ АКО СТЕ ГЛЕДАЛИ ИЛИ ДЕЛИЛИ ПИРАТСКУ КОПИЈУ ФИЛМА „ТОМА“? Одговор на ово питање ће вас ЗАБРИНУТИ

Данас је у Београду ухапшена једна особа за коју се сматра да је главна осумњичена за дељење питратског линка филма „Тома“ на друштвеним мрежама претходних дана. Осумњичени је саслушан у Тужилаштву за високотехнолошки криминал, где је признао кривицу и изнео одбрану, а сада се многи питају да ли због дељења спорног линка пријатељима и породици такође могу да одговарају и, штавише, да ли су згрешили чак и они који су само погледали пиратску верзију „Томе“.

О којем броју људи се ради показује податак да је један од најтраженијих појмова на српској верзији Гугла у протеклих 48 сати био „филм тома онлине“. То значи да је на хиљаде људи покушало да га бесплатно одлгледа – у чему су многи вероватно и успели.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Колега са посла ми је послао линк ка пиратској верзији „Томе“, а њему је линк проследио пријатељ. Одгледала сам цео филм, па сам и сама послала линк другарици. Она ми је рекла да га је увелико добила од некога! Ширио се брзо. Нисам била свесна да чиним неко кривично дело – казала нам је Љубица П. из Земуна.

„Блиц“ је позвао адвоката Душана Стојковића, који се бави ауторским правима, и поставио му конкретно питање из првог пасуса овог текста: да ли су сви они који су у претходна два дана делили линк ка пиратској верзији филма, али и они који су на тај начин филм само погледали, згрешили у очима закона?

– Мислим да су сви они који су гледали тај филм знали да филм гледају без овлашћења носиоца права, бесплатно, и да крше ауторска права. То важи и за људе који су то шеровали на друштвеним мрежама. Они су намерно извршили повреду ауторских права – каже адвокат Стојковић.

Наравно, тешко је поверовати да би се тужилаштво уопште упуштало у процесуирање свих особа које су гледале пиратску верзију филма, што се не би могло рећи за све оне које су масовно и организовано делили линк огромном броју особа на друштвеним мрежама.

Продуценти филма „Тома“, Жељко Јоксимовић и Драган Бјелогрлић, огласили су се овим поводом.

– Пиратерија је непоштовање дела. Пиратерија је крађа. Пиратерија нема душу. Сваки кадар, свака композиција у филму „Тома“ снимљена је тако да се у њој ужива на великом платну и свим погодностима које нуде данашњи биоскопи. И управо ту емоцију никада не можете доживети на мониторима компјутера или телефона. Ипак, веома нас радује чињеница да и поред нелегалног дељења филма публика и даље у великом броју одлази у биоскоп и на прави начин доживљава причу о Томи – поручили су Јоксимовић и Бјелогрлић.

Извор: Блиц