Србија

Патријарха Павла је занимала само једна ствар о Ратку Младићу: „Да ли смо окрвавили руке?“ Одговор је знао унапред

Патријарх је замолио Тому Филу да испита Младића и из њега извуче што више може информација

 

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Патријарх Павле је ретко када, углавном када би баш догорело, говорио о политици и ретко је износио мишљење о одређеним људима. Наш познати адвокат Тома Фила, који је био близак патријарху Павлу у исповести је својевремено изнео једну епизоду, причу о њиховом сусрету и како се патријарх Павле интересовао шта се дешава на ратишту и шта има да каже Ратко Младић.

– Многе политичаре сам упознао. Стамболића сам познавао и он ми се допао. Слоба ми се, рецимо, није допао. За многе сам се огрешио, имао сам много предрасуда. Ипак, највећи део су били људи које не бих волео да видим. Нарочито ових ратних команданата, међу њима је и Младић. Мислим да бих био срећнији да га нисам упознао – рекао је Фила.

– Нарочито када сам видео да је Младић снимао своје сараднике и онда писао дневнике – који су иначе врло чудни, јер кад год је било густо, њега није било – и онда све то оставио да оде у Хаг, уместо да их уништи. То јесте његов рукопис, то сам проверавао, али мислим да су они ипак писани накнадно. И зато кажем да је то човек за кога бих волео да га нисам упознао – додао је.

А упознао га је управо, јер га је патријарх Павле замолио.

– Његова светост патријарх Павле је тражио да разговарам с њим. Тражио је да има преглед ситуације, а у мене је имао поверење. Рекао ми је: „Идите ви, обиђите то све, па ћете ми рећи.“ Ја сам носио хуманитарну помоћ и успут обишао ратиште, и између осталог се видео с Младићем. Када сам се вратио, патријарх ме је с врата питао: „Да ли смо окрвавили руке?“ Одговорио сам му да нажалост јесмо, и то много.’

– Тако сам и мислио – рекао је патријарх.

 

Извор:  Telegraf.rs/Nedeljnik