Издвајамо Србија

ШЕШЕЉ ЋЕ ПОБЕСНЕТИ: Чанак предао Скупштини текст хашке пресуде лидеру СРС и тражи да му се одузме мандат

Чанак (Фото: Јутјуб)

ТВРДИ ДА ЈЕ ТЕКСТ ДОБИО ОД „КОЛЕГА ИЗ ЕВРОПАРЛАМЕНТА ЗАДУЖЕНИХ ЗА СРБИЈУ”

РЕПУБЛИЧКИ посланик и председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак предао је на писарници Скупштине Србије пресуду Жалбеног већа Механизма за међународне кривичне судове у Хагу које је осудило лидера радикала Војислава Шешеља на десет година затвора и навео да су тиме испуњени услови да скупштина констатује престанак Шешељевог посланичког мандата.

“Будући да је председник Одбора за административно-буџетска и мандатно-имунитетска питања Александар Мартиновић изјавио да не може да одузима посланички мандат Војиславу Шешељу на основу писања медија о пресуди у Хагу, као и да нема намеру да је сам тражи, пресуду сам тражио и добио од наших колега у Европском парламенту, задужених за Србију. У вези са тим, очекујем да Одбор предложи парламенту да се Војиславу Шешељу констатује престанак мандата”, навео је Чанак у саопштењу.

Чанак је објаснио да је на тај начин допунио захтев од 13. априла који је упутио наведеном скупштинском одбору за сазивање хитне седнице на којој би Скупштини Србије било предложено да констатује престанак мандата Шешељу.

“Подсећам да се у члану 88. став 1. тачка 3, Закона о избору народних посланика, као један од разлога за престанак мандата пре истека времена на које је посланик изабран наводи правоснажна судска одлука којом је посланик осуђен на казну затвора безусловно у трајању од најмање шест месеци. Сматрамо да је тај случај наступио и да мандат треба препустити следећем посланику на листи Српске радикалне странке”, казао је Чанак.

Чанак је навео да је истоветан текст пресуде који је он данас предао на скупштинској писарници објављен и на веб сајту Механизма за међународне кривичне судове Уједињених нација.

 

Извор: fakti.rs

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ

КАЛЕНДАР

април 2018.
П У С Ч П С Н
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30