Издвајамо Русија

ПОЛЕТЕО РУСКИ ЛЕТЕЋИ РАДАР А-100: Невидљивост америчких авиона пете генерације Ф-22 и Ф-35 више нема! (ВИДЕО)

Најновији руски „летећи радар““ А-100 успешно је извео свој први лет – објавио је Концерн за радиоинжињеринг „Вега“. Први лет А-100, који је назван „вишенаменски авио-комплекс за радарско осматрање и навођење“ изазвао је велику пажњу јавности у Русији али и Шире

Пробни лет је, како се наводи, искоришћен за проверу функционисања самог авиона, али и његове авионике и радарске апаратуре.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

А-100 је направљен на бази војно-транспортног авиона Ил-76МД-90А.
Опремљен је је најмодернијом радарском опремом Концерна Вега, која А-100 омогућава да брзо повећава радарско поље на задатом правцу.

Вега је открила да је њен „летећи радар“ у стању да открива и прати ваздушне и друге циљеве и да учествује у управљању ловачком и ударном авијацијом и њеним навођењем на ваздушне надземне и морске циљеве.

Из Веге су раније најављивали да ће А-100, без већих проблема, бити стању да детектује америчке „невидљиве“ авионе пете генерације Ф-22 и Ф-35.

А-100 је дугачак 46,5, висок 15 метара, а има распон крила од 50 метара. Покрећу га четири пропелерска турбомотора ПС-90-76 и може да достигне брзину од 900 километара на сат.

Нови авион ће заменити раније моделе руских летећих радара А-50 и А-50У.

Његова серијска производња и испорука Министарству одбране РФ треба да почне наредне године.

 

Извор: Wеб-трибун